Το πρόβλημα με την πολιτική αναβάθμισης εφαρμογών στο App Store

App Store

Το πρόβλημα με το App Store σε iOS και OS X είναι γνωστό: εάν μια εταιρεία θέλει να κυκλοφορήσει μια μεγάλη αναβάθμιση για μια εφαρμογή της με χρέωση, τότε είτε θα πρέπει να προσφέρει την νέα έκδοση με μειωμένη τιμή για περιορισμένο χρονικό διάστημα (χάνοντας έσοδα από νέους αγοραστές) είτε να μην κάνει τίποτα «τιμωρώντας» τους χρήστες της προηγούμενης έκδοσης που θα πρέπει να καταβάλλουν και πάλι το πλήρες ποσό για να αναβαθμίσουν.

Η παραπάνω κατάσταση δεν αποτελεί πρόβλημα για την Apple. Η εταιρεία έχει καταστήσει σαφές το επαγγελματικό της μοντέλο για το App Store και δεν φαίνεται διατεθειμένη να το αλλάξει: όλες οι αναβαθμίσεις πρέπει να είναι δωρεάν ή εάν υπάρχει μια σημαντική αναβάθμιση, τότε η νέα εφαρμογή προσφέρεται με την ίδια τιμή σε όλους, όπως με το Logic Pro X.

Την περασμένη βδομάδα, ωστόσο, η Omni Group κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα με τον τίτλο OmniKeyMaster που επέτρεπε στους χρήστες που είχαν αγοράσει την Mac App Store έκδοση των εφαρμογών της εταιρείας να λάβουν αναβαθμίσεις με μειωμένη τιμή απευθείας από την εταιρεία. Δυστυχώς, η πολιτική αυτή δεν ισχύει πλέον εξαιτίας των περιορισμών της Apple που δεν επιτρέπει αναβαθμίσεις εκτός App Store σε εφαρμογές που έχουν αγοραστεί μέσω αυτού.

Έτσι, η τιμή αναβάθμισης παραμένει διαθέσιμη μόνο σε όσους αγοράζουν το λογισμικό απευθείας από το κατάστημα της εταιρείας και όχι μέσω του Mac App Store. To μήνυμα της Omni Group:

 

My apologies: I’m afraid we will not be able to offer upgrade pricing to our Mac App Store customers after all. So long as we continue to sell our apps through the Mac App Store, we are not allowed to distribute updates through other channels to apps which were purchased from the App Store.

We still feel upgrade pricing is important for customers purchasing serious productivity software, since the initial value received from purchasing an app like OmniGraffle or OmniPlan is much different from the incremental value of upgrading that app from version 5.0 to version 6.0. We will continue to ask Apple to support upgrade pricing in the App Store, and I would encourage others to do the same—but until that happens, upgrade pricing will only be available to customers who buy our apps direct from our online store.

Καταλαβαίνετε ότι η πολιτική της Apple είναι αρκετά ζημιογόνα τόσο για τους καταναλωτές που αναγκάζονται να καταβάλλουν υψηλότερα ποσά (και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε Mac εφαρμογές τα ποσά αυτά είναι ιδιαίτερα υψηλά στις περισσότερες περιπτώσεις) όσο και για τους developers που βάλλονται αδίκως για μια απόφαση εκτός των δυνατοτήτων τους.

Θα ήταν πολύ θετικό να διατεθεί ένα ειδικό API, για παράδειγμα in-app upgrades, όπως το in-app purchases ή in-app subscriptions, με το οποίο να δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης σε νέα έκδοση επί πληρωμή. Η υπάρχουσα υλοποίηση των in-app purchases  δυστυχώς δεν επιτρέπει την αξιοποίησή τους για αναβαθμίσεις εξαιτίας τεχνικών περιορισμών που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα είναι ομαλή και χωρίς προβλήματα για τους χρήστες.

[via MacRumors]

 

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook