Apple 2012: Ανασκόπηση της χρονιάς

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε μείνει παραπονεμένοι ούτε και φέτος με τις εξελίξεις από το μέτωπο της Apple. Η εταιρεία μονοπώλησε το ενδιαφέρον του τεχνολογικού κόσμου με το νέο iPhone 5 και τη ριζική ανανέωση ολόκληρης της γκάμας προϊόντων της με την ταυτόχρονη προσθήκη δύο ολοκαίνουργιων συσκευών: τo Retina MacBook Pro και το iPad mini.

Από το 2012 δεν θα μπορούσαν να λείπουν, φυσικά, και τα αρνητικά με το iOS 6 και τους χάρτες της Apple να αποτελούν, ίσως, την μεγαλύτερη παραφωνία της χρονιάς προσελκύοντας σκληρή κριτική από τους χρήστες και τον Τύπο, εξαναγκάζοντας σε δημόσια απολογία τον Tim Cook καθώς και σε ουσιαστική αναδιάρθρωση στην διοικητική δομή της εταιρείας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Παρακάτω θα ρίξουμε μια αναλυτικότερη ματιά στα σημαντικότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον χρόνο που μας πέρασε και διαμόρφωσαν την μέχρι τώρα πορεία της Apple όπως τα θυμηθήκαμε μέσα από το MacUser.gr και iPhoneHellas.gr

Ιανουάριος 2012

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε και αυτή τη χρονιά με το γνωστό πρόβλημα στο ξυπνητήρι του iPhone που επηρέασε ένα σημαντικό μέρος χρηστών που είχαν «μείνει» στο iOS 4. Γιορτάσαμε τα πέντε χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου iPhone τον Ιανουάριο του 2007 και μάθαμε για πρώτη φορά αναλυτικά όλους τους προμηθευτές της Apple. Παρακολουθήσαμε, επίσης, την πρώτη εκδήλωση της χρονιάς με την ανακοίνωση των iBooks 2 και iBooks Author, διαβάσαμε το αποκαλυπτικό Inside Apple του Adam Lashinksy και την σκληρή κριτική των New York Times στις συνθήκες εργασίας των εργοστασίων στην Κίνα.

Flashbacks: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το multitasking στο iOS, Guitar Recording σε Mac, Γιατί τα προϊόντα της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα

Φεβρουάριος 2012

H Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα για την ενδεχόμενη αθέμιτη χρησιμοποίηση 3G διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από την Samsung στις αγωγές της εναντίον της Apple ενώ το OS X αποκτά υποστήριξη για την ελληνική γλώσσα με την αναβάθμιση στο OS X 10.7.3. Ο Tim Cook μιλά για την φιλανθρωπική δράση της Apple και ο Bob Borchers, πρώην μηχανικός στην εταιρεία, αποκαλύπτει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από τη διαδικασία ανάπτυξης του πρώτου iPhone. Ακόμα, η Apple παρουσιάζει για πρώτη φορά το OS X Mountain Lion σε επιλεγμένους δημοσιογράφους και ανακοινώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου iPad τον Μάρτιο.

Flashbacks: O Steve Jobs κατείχε θέση στην πρώτη θητεία BushΧαμηλή η διείσδυση του iPhone σε χώρες χωρίς επιδοτήσεις από τους παρόχους, H ζωή του Steve Jobs σε ένα Facebook timeline

Μάρτιος 2012

Ο Μάρτιος αν χαρακτηρίζεται από κάτι αυτό είναι η ανακοίνωση και η κυκλοφορία του iPad 3 με την εντυπωσιακή Retina οθόνη του να κλέβει την παράσταση σε όλα τα reviews. Η Apple ανακοίνωσε, επίσης, πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και μέρισμα καθώς και μηνιαίες αναφορές προόδου για τις υπερωρίες στα εργοστάσια των προμηθευτών στην Κίνα. Τα προβλήματα της εταιρείας στην Ιταλία σχετικά με τις εγγυήσεις συνεχίζονται αναγκάζοντάς την να δημοσιεύσει ειδική διευκρινιστική ιστοσελίδα.

FlashbacksΗ διαφορά στην ποιότητα των νέων 1080p βίντεο του iTunes Store, Αναφορές στην Apple σε ταινίες της Pixar, iPad 3 Review

Απρίλιος 2012

Τον Απρίλιο «διέρρευσαν» για πρώτη φορά πληροφορίες για ένα iPhone στις 4 ίντσες με κατακόρυφη μόνο αύξηση της οθόνης, οι οποίες αργότερα σταδιακά ενισχύονταν ακόμα περισσότερο. Ξεναγηθήκαμε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Apple στο Cupertino μέσα από μια αποκαλυπτική σειρά φωτογραφιών και διαβάσαμε το Insanely Simple του Ken Segall. Τέλος, η Apple διέθεσε την συνδρομητική υπηρεσία iTunes Match στην Ελλάδα και ανακοίνωσε το WWDC’2012 που εξαντλήθηκε μέσα σε δύο ώρες.

Flashbacks: iPad & κιθαρίστες, Προστασία δεδομένων και του Mac, Γιατί το iPad πρέπει να κατασκευάζεται στην Κίνα

Mάιος 2012

Τον Μάιο συνεχίστηκαν οι διαρροές για το iPhone 5 και το επερχόμενο τότε iOS 6 με τους χάρτες της  Apple. O Aaron Sorkin επιβεβαιώνεται ως ο σκηνοθέτης της μεταφοράς της βιογραφίας του Steve Jobs στην μεγάλη οθόνη, o Tim Cook παραδίδει μια εξαιρετική συνέντευξη στους Walt Mossberg και Kara Swisher του D10 και η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο-ρεκόρ σχετικά με το θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων στον Safari του iOS.

Flashbacks: Concept επεξεργασίας κειμένου στο iPad, Tips αξιοποίησης της μικρότερης οθόνης του Mac, Mastered for iTunes

Ιούνιος 2012

WWDC 2012

O Ιούνιος ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην διοργάνωση του WWDC με την παρουσίαση των Mountain Lion, iOS 6, νέων MacBook Air και MacBook Pro καθώς και του εντυπωσιακού Retina MacBook Pro. Από πλευράς software είχαμε την κυκλοφορία των Dragon Dictation & Search και Chrome για το iOS, ενώ στο OS X κυκλοφόρησε το Fantastical.

Flashbacks: Πως παραλίγο θα ονομαζόταν το iPhone, To όραμα του Steve Jobs για το σύστημα αρχείων, 5 χρόνια iPhone,

Ιούλιος 2012

Ο Ιούλιος παραδοσιακά είναι ένας ήσυχος μήνας και το 2012 δεν ήταν η εξαίρεση. Είδαμε, βέβαια, ορισμένες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από κάποια πρωτότυπα iPad και iPhone καθώς και τις διαφημίσεις της Apple για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου που συζητήθηκαν αρκετά. To iCloud έφτασε τους 150 εκατομμύρια χρήστες ενώ η υπόθεση με την προσθήκη των προϊόντων της εταιρείας στην περιβαλλοντική λίστα της EPEAT έλαβε αίσιο τέλος. Σημαντικό γεγονός ήταν η επίσημη διάθεση του OS X Mountain Lion στο ευρύ κοινό.

Flashbacks: Εγγύηση Apple και ΕΕ, Google και οι καινοτομίες της Apple, Apple Store και Gaudi

Αύγουστος 2012

Apple Samsung Court

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο ο Αύγουστος θα μείνει στην ιστορία αυτό είναι η περίφημη δικαστική μάχη μεταξύ Apple και Samsung που κατέληξε με επιβολή αποζημίωσης υπέρ της Apple πάνω από $1 δις! H εταιρεία, ωστόσο, κατακρίθηκε για ορισμένους λάθους χειρισμούς όσον αφορά τα καταστήματα Apple Stores για τα οποία και απολογήθηκε. Ταυτόχρονα, ο Phil Schiller μιλά για το iPhone και τα έξοδα marketing της Apple ενώ κυκλοφορεί και η πρώτη αναβάθμιση στο Mountain Lion.

Flashbacks: Η νίκη της Apple, Backblaze, Ακυκλοφόρητη διαφήμιση από το 1983

Σεπτέμβριος 2012

Επιστρέφοντας ξανά στους φυσιολογικούς ρυθμούς ο Σεπτέμβρης μας επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις. Στις 12 Σεπτεμβρίου η Apple παρουσίασε το iPhone 5 καθώς και τα νέα iPod touch, iPod nano και Εarpods και λίγο καιρό αργότερα έγινε διαθέσιμο το iOS 6 εν μέσω σκληρής κριτικής για τους νέους χάρτες. Τέλος, η μετοχή της εταιρείας σπάει για πρώτη φορά το ρεκόρ των $700.

Flashbacks: iPhone: από το 2007 μέχρι σήμερα, iTunes Match και καλλιτέχνες, Steve Jobs και Silicon Valley,

Οκτώβριος 2012

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα κατά της Apple σχετικά με τις εγγυήσεις ενός έτους στις χώρες-μέλη αλλά φυσικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νέα iPad mini, iPad 4, 13-inch Retina MacBook Pro, iMac και Mac mini. Ταυτόχρονα, κυκλοφορούν οι iTunes Gift Cards και στην Ελλάδα ενώ, δυστυχώς, σημειώνεται αύξηση των τιμών εφαρμογών και παιχνιδιών κτλπ στο App Store. Τέλος, γίναμε μάρτυρες σε μία από τις σημαντικότερες διοικητικές αλλαγές στην ιστορία της εταιρείας με την απόλυση του Scott Forstall και την ανάληψη κρίσιμων θέσεων από τους Jony Ive και Bob Mansfield.

Flashbacks: Steve Jobs: 1 χρόνος, Apple & Samsung, Apple & πατέντες

Νοέμβριος 2012

Επιβεβαιώνεται ανεπίσημα η επικείμενη κυκλοφορία του Microsoft Office για το iPad ενώ κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα iPhone 5 και iPad mini με τα κλασικά προβλήματα διαθεσιμότητας. Ο Aaron Sorkin αποκαλύπτει τη δομή της ταινίας που ετοιμάζει για τη ζωή το Steve Jobs, Apple και HTC ανακοινώνουν κοινή συμφωνία αδειοδότησης ενώ κυκλοφορεί επιτέλους το iTunes 11.

Flashbacks: Apple TV Ads, Τα περιθώρια ανάπτυξης του iPhone, Τα κέρδη της Apple

Δεκέμβριος 2012

Ο Δεκέμβριος ήταν ο τελευταίος μήνας για την The Daily, την πρώτη εφημερίδα αποκλειστικά για το iPad και ο μήνας όπου το iPhone 5 αναδεικνύεται καλύτερο gadget της χρονιάς. Μιλώντας για το iPhone 5 σοκαριζόμαστε αρχικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού ανάπτυξης για την αιτία της υψηλής τιμής του iPhone 5 στη χώρα μας αλλά αργότερα αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Το Angry Birds έκλεισε τρία χρόνια και το γιόρτασε με νέα έκδοση ενώ η Google μας τίμησε κυκλοφορώντας την εφαρμογή Google Maps στο App Store. Τέλος, ο Tim Cook παραδίδει σειρά συνεντεύξεων αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πρόθεση της εταιρείας να μεταφέρει μέρος της παραγωγής Mac στις ΗΠΑ.

Flashbacks: Best of iPhone, Best of iPad, Best of Mac και bonus πως προέκυψε το όνομα Safari.

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook