Τέλος το ZFS για την Apple

Μέσω της ιστοσελίδας macosforge.org ανακοινώθηκε από την Apple ο τερματισμός ανάπτυξης του συστήματος αρχείων ανοικτού κώδικα ZFS.

Το ZFS είναι ένα εξελιγμένο σύστημα αρχείων το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Sun και υϊοθετήθηκε από την Apple για το Mac OS X το 2007, προκειμένου να αντικαταστήσει το υφιστάμενο HFS ή τουλάχιστον έτσι υποστήριζαν οι φήμες. Το συνεχόμενο ενδιαφέρον της Apple για το ZFS ήταν δεδομένο, αφού αναφερόταν και στην αρχική περιγραφή της έκδοσης του Snow Leopard Server στην ιστοσελίδα της. Τελικά οι σχετικές αναφορές αφαιρέθηκαν και το νεότερο σύστημα δεν ενσωματώθηκε σε καμμία έκδοση του λειτουργικού.

Αργότερα διάφορες πηγές υποστήριξαν πως η ενσωμάτωση του ZFS στο Snow Leopard ακυρώθηκε, λόγω διαφόρων θεμάτων που προέκυψαν με την αδειοδότηση από την Sun. Οπως υποστηρίζει το macrumors.com πιθανώς η αδυναμία σύναψης μιας ικανοποιητικής συμφωνίας στην αδειοδότηση για το εν λόγω σύστημα, ώθησαν την Apple να εγκαταλήψει το εγχείρημα. Πάντως η εταιρία ήδη δημοσίευσε αγγελία για την αναζήτηση τεχνικού εξειδικευμένου στα συστήματα αρχείων, περιγράφοντας στα καθήκοντά του και τον σχεδιασμό μελλοντικού συστήματος αρχείων, παραπέμποντας πιθανώς στην ανάπτυξη του δικού της συστήματος.

About