Το ενδιαφέρον της Apple για την Intel οδήγησε στην εξαγορά της NeXT

Αρκετοί πρώην υπάλληλοι της Apple αποκάλυψαν πολλά στοιχεία από τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας κατά την περίοδο που συζητιότανε η μετάβαση από τους PowerPC στην Intel.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής “Steve Jobs: A Legacy of Vision and Leadership” και μερικοί από τους ομιλητές ήταν οι Bill Atkinson, δημιουργός του MacPaint και HyperCard, Jean-Louis Gassee, πρώην επικεφαλής του Macintosh, Andy Hertzfeld, developer στο αρχικό Macintosh, Regis McKenna και Larry Tesler.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Tesler η ανάγκη για την μετάβαση στους επεξεργαστές της Intel οδήγησε ουσιαστικά την εταιρεία στην απόφαση να εξαγοράσει την NeXT, εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο Steve Jobs.

H Apple είχε προσπαθήσει πιο παλιά ακόμα να μεταφέρει το MacOS στην Intel αλλά υπήρχε αρκετός κώδικας μηχανής και η υποστήριξη των δύο ήταν πολύ δύσκολη. Έτσι, ο δρόμος που επέλεξαν αφορούσε αρχικά την μοντερνοποίηση του λειτουργικού συστήματος και την μετέπειτα μεταφορά του στην Intel.

Κάτι τέτοιο δεν ευδοκίμησε, βέβαια, και η Apple αποφάσισε να εξαγοράσει ένα λειτουργικό. Στα αρχικά πλάνα ήταν τόσο το BeOS όσο και η NeXT που επέτρεπαν σχετικά εύκολα την μετάβαση στην Intel. Η Apple τελικά επέλεξε την NeXT που έφερε και τελικά τον Steve Jobs πίσω στην εταιρεία που ίδρυσε.

Η Apple ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο του στόχου της το 2001 με την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του Mac OS X. Το 2005 ο Steve Jobs ανακοίνωσε την μετάβαση από τους PowerPC της Motorola στην Intel. Κατά τη διάρκεια του keynote, μάλιστα, ο Jobs αποκάλυψε την “διπλή ζωή” του Mac OS X αφού το λειτουργικό είχε αναπτυχθεί και για επεξεργαστές Intel από την πρώτη κιόλας κυκλοφορία.

via AppleInsider

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook