Apple: Η διαφορά βρίσκεται (και) στις λεπτομέρειες
up_icon
General

Apple: Η διαφορά βρίσκεται (και) στις λεπτομέρειες

09 Μαΐου 2016 Vasilis Ananiadis

Apple: Η διαφορά βρίσκεται (και) στις λεπτομέρειες

apple-leptomereies

Η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια χαρακτηρίζει διαχρονικά όλα τα προϊόντα της Apple. Βρίσκεται στον σχεδιαστικό πυρήνα κάθε συσκευής, κάθε υπηρεσίας. Γιατί η καινοτομία, η ευκολία, η αξιοπιστία, ακόμα και το πόσο διασκεδαστική μπορεί να γίνει η εμπειρία χρήσης κρύβονται και σε όλα εκείνα τα μικρά-μικρά, ίσως και απαρατήρητα μερικές φορές χαρακτηριστικά που κάνουν όμως την επιπλέον διαφορά.

Τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Κάποια περισσότερο ή λιγότερο γνωστά εντυπωσιάζουν και καταδεικνύουν την προνοητικότητα, την επιμονή και την τελειομανία των ανθρώπων της Apple. Όπως όταν ενεργοποιείς τη λειτουργία υπαγόρευσης στα νεότερα MacBook και αυτόματα πέφτει η ταχύτητα του ανεμιστήρα ψύξης του επεξεργαστή προκειμένου να ακούγεται καλύτερα η φωνή σου.

Για την αποφυγή της κατά λάθους ενεργοποίησης, σε όλα τα MacBook Air και τα νεότερα MacBook Pro τίποτα δεν συμβαίνει όταν απλά χτυπάς το πλήκτρο κλειδώματος των κεφαλαίων (caps lock). Ενεργοποιείται μόνο όταν το κρατήσεις πατημένο ελάχιστα περισσότερο από ένα κλικ, γλιτώνοντας σου χρόνο από λανθασμένες πληκτρολογήσεις.

Τα ζωντανά wallpapers, όπως με τα λουλούδια που ανθίζουν, στο Apple Watch δεν είναι απλά κινούμενα γραφικά που φτιάχτηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι πραγματικές, διαδοχικές φωτογραφίες, με τους σχεδιαστές της Apple να ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες φωτογραφίζοντας λουλούδια να ανθίζουν, προκειμένου σε γρήγορη κίνηση να δημιουργείται ένα απόλυτα ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Όπως είπε στο Wired o Alan Dye, επικεφαλής σχεδιασμού του ανθρωποκεντρικού περιβάλλοντος χρήσης, μόνο για ένα από αυτά χρειάστηκαν 285 ώρες φωτογράφησης και περισσότερες από 24.000 λήψεις.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker, πέρασε περίπου ένας χρόνος προτού ο επικεφαλής σχεδιασμού όλων των προϊόντων της Apple, Jony Ive, καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο τα λουράκια κουμπώνουν με ένα κλικ πάνω στο κέλυφος του Apple Watch. Καταργώντας τις μικροσκοπικές βίδες και τα ελάσματα που έχουν όλα τα άλλα ρολόγια, η αλλαγή γίνεται πολύ πιο εύκολα, χωρίς να απαιτείται η χρήση ειδικών εργαλείων, απλά εφαρμόζοντας λίγη παραπάνω πίεση στο κατάλληλο σημείο.

Ο ειδικός σχεδιασμός όλων των MacBook και αυτή η μικρή εσοχή στη μέση του πλαισίου, μπροστά από το trackpad, επιτρέπει το άνοιγμα της οθόνης με ένα δάχτυλο, δηλαδή τον αντίχειρα. Μια πρόβλεψη που κάνει πολύ πιο εύκολη την καθημερινότητά σου, αφού πρόκειται για μια κίνηση που ίσως επαναλαμβάνεις δεκάδες φορές κάθε μέρα.

Ένα από τα ζωντανά καντράν του Apple Watch είναι και αυτό της αστρονομίας. Εμφανίζει τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και παράλληλα τη φάση της σελήνης και το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι πάνω στη Γη. Η θέση των πλανητών δεν είναι τυχαία, αλλά σύμφωνη με τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ περιστρέφοντας την κορώνα του ρολογιού μπορείς να δεις τις τροχιές των πλανητών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στο παρελθόν και το μέλλον.

via isquare

Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Πατέρας δύο τέκνων, της Ζωής και της Darkpony Digital.

macuser_icon