Σαν σήμερα: Macintosh 128K

Σαν σήμερα 27 χρόνια πριν, στις 24 Ιανουαρίου 1984, ξεκίνησε η διάθεση του Macintosh 128K, του πρώτου προσωπικού υπολογιστή με mouse και γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) και πρόγονο των σημερινών iMac.

Η ανακοίνωση του 128K Macintosh στον Τύπο έγινε τον Οκτώβριο του 1983, ακολουθούμενη από ένα 18-σέλιδο φυλλάδιο που διατέθηκε στα διάφορα περιοδικά, το Δεκέμβριο.

Το Macintosh 128K παρουσιάστηκε στο κοινό μέσω μίας διαφήμισης ορόσημο, από τον διάσημο πλέον Ridley Scott. Ο λόγος φυσικά για το αριστουργηματικό “1984” το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου ημιχρόνου του Super Bowl XVIII, στις 22 Ιανουαρίου 1984. Η διαφήμιση παραπέμπει στο μυθιστόρημα του George Orwell , “1984”, το οποίο περιγράφει μια δυστοπική μελλοντική κυβέρνηση η οποία ελέγχει την κοινωνία μέσω ενός τηλεοπτικού μέσου. Ο μεγάλος αδερφός aka Big Brother ήταν φυσικά η IBM που εκείνη την περίοδο κυριαρχούσε στην αγορά.

Δύο ημέρες μετά την προβολή της διαφήμισης, ξεκινάει η διάθεση του Macintosh το οποίο πωλείται μαζί με 2 εφαρμογές που σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτό, το MacWrite και το MacPaint.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αριστουργηματική διαφήμιση “1984” αλλά και την παρουσίαση του Macintosh, στα video που ακολουθούν:

[via wikipedia]

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis