Στα $6 δις η καταβολή φόρων από την Apple για το 2012

apple

Οι New York Times αναφέρονται σε δημοσίευμά τους σε έρευνα του αμερικάνικου κονγρέσσου σχετικά με τις πολιτικές εταιρειών τεχνολογίας για την αποφυγή της φορολογίας και αναπόφευκτα η Apple βρίσκεται και αυτή μέσα στη λίστα.

Η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (μετά από ένα χρόνο) και δείχνει ότι η πολιτική των εταιρειών, ειδικότερα για την Apple, είναι εντελώς σύμφωνη με τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών αν και μερικοί πολιτικοί επιχειρηματολογούν ότι οι εταιρείες που φτάνουν σε ακραία μέτρα για να γλιτώσουν φόρους αντιτίθενται στο πνεύμα των φορολογικών νόμων.

Το οικονομικό έτος 2012 η Apple κατέβαλε το ποσό των $6 δις σε φόρους σημειώνοντας ότι αποτελεί το 1/40 των φόρων που συλλέγει η κυβέρνηση αν και η εταιρεία διαθέτει πάνω από το 70 τοις εκατό του συνολικού της αποθέματος εκτός Ηνωμένων Πολιτειών σε άλλες χώρες όπου η φορολογία είναι αρκετά μικρότερη, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο πολλά δισεκατομμύρια σε φόρους.

Οι New York Times έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν με εκτενές ρεπορτάζ στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την αποφυγή της φορολογίας. Γνωστή είναι, για παράδειγμα, η μέθοδος “Double Irish With a Dutch Sandwich” που μειώνει τους φόρους στέλνοντας τα κέρδη μέσω ιρλανδικών και ολλανδικών θυγατρικών στην Καραϊβική.

[via NYT]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook