Ο μικρότερος A5 του αναβαθμισμένου Apple TV είναι μονοπύρηνος με ανανεωμένο αναλογικό κύκλωμα

Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας στον «νέο» επεξεργαστή Α5 που βρίσκεται στην ελαφρώς αναβαθμισμένη έκδοση του Apple TV τρίτης γενιάς. Περαιτέρω ανάλυση από την Chipworks απεκάλυψε ότι ο επεξεργαστής κατασκευάζεται και πάλι από τη Samsung και διαθέτει έναν μόνο πυρήνα.

Συγκεκριμένα, αυτό που προκάλεσε εντύπωση με τη νέα έκδοση του A5 είναι το μικρότερο του μέγεθος σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση παρόλο που είναι και οι δύο κατασκευασμένοι στα 32 νανόμετρα. Η διαφορά στο μέγεθος τελικά οφείλεται στο γεγονός ότι ο νέος A5 είναι μονοπύρηνος διατηρώντας παράλληλα την ίδια διπύρηνη κάρτα γραφικών με την προηγούμενη έκδοση.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το αναλογικό κύκλωμα που περιλαμβάνεται στο τσιπ. Ο Α5 διαθέτει τροποποιημένους πυκνωτές, αντιστάσεις και πηνία που συντάσσουν έναν επεξεργαστή μικρού σήματος (αναλογικό και ψηφιακό) που είναι αξιοθαύμαστο στα 32 νανόμετρα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το κίνητρο της Apple στο να μπει στην διαδικασία να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο chip για ένα ‘hobby’. Γνωρίζοντας την τακτική της Apple μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι ο A5 βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο για να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο προϊόν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το μέγεθός του, δυστυχώς, το καθιστά ακατάλληλο για το περιβόητο iWatch, οπότε αυτό που μένει είναι το φημολογούμενο φθηνότερο iPhone.

[via MacRumors]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook