Αστρονομικό ποσό έπιασε σε δημοπρασία ο Apple 1
up_icon
General Mac

Αστρονομικό ποσό έπιασε σε δημοπρασία ο Apple 1

29 Αυγούστου 2016 Vasilis Ananiadis

Αστρονομικό ποσό έπιασε σε δημοπρασία ο Apple 1

Apple+1+computerΈνας από τους πρώτους υπολογιστές που δημιούργησε η Apple, ο Apple 1, που θεωρείται το… Άγιο Δισκοπότηρο των ηλεκτρονικών του παρελθόντος, πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία προς 815.000 δολάρια (περίπου 727.000 ευρώ).

Ο Steve Jobs Τζομπς και ο Steve Wozniak, είχαν κατασκευάσει μόλις 200 κομμάτια από τους συγκεκριμένους υπολογιστές το 1976. Στο μοντέλο, το οποίο δημοπρατήθηκε αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι αποτελεί ένα από τα πρωτότυπα και πιθανόν είχε φτιαχτεί προτού κατασκευαστούν τα υπόλοιπα 200.

Ένας ιστορικός υπολογιστών δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι είναι «ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος» υπολογιστής Apple.

Το μοντέλο αυτό αναμενόταν να φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια, ωστόσο ο οίκος Charitybuzz ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η τελική προσφορά δεν ξεπέρασε τα 815.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος υπολογιστής δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος Apple 1, αφού τον Οκτώβριο του 2014 είχε πωληθεί αντίστοιχος στη Νέα Υόρκη προς 905.000 δολάρια.

Εκπρόσωπος του Charitybuzz δήλωσε στο BBC ότι περίπου «80 πλειοδότες» παρακολουθούσαν τη δημοπρασία, ενώ αρνήθηκε τις αναφορές ότι την τελευταία στιγμή κάποιος προσέφερε 1,2 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει τον υπολογιστή.
Το 10% του ποσού που συγκεντρώθηκε θα προσφερθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Leukemia and Lymphoma Society για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και του λεμφώματος.

Ο Γκλεν και η Σάνον Ντέλιμορ, που κατάφεραν με την προσφορά τους να αποκτήσουν τον Apple 1, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να τον διαθέσουν σε σχολεία και πανεπιστήμια ώστε αυτός να αποτελέσει έμπνευση για τους νέους ανθρώπους και τους εφήβους.

«Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν ο πρώτος υπολογιστής Apple 1 που κατασκευάστηκε, ένας Μονόκερως ή το Άγιο Δισκοπότηρο των υπολογιστών, το ένα και μοναδικό πρωτότυπο» δήλωσε ο Ντέλιμορ.

Πηγή: ΑΠΕ

Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Πατέρας δύο τέκνων, της Ζωής και της Darkpony Digital.

macuser_icon