Οι αυστηρές απαιτήσεις της Apple για τα αξεσουάρ Lightning

iphone

Ο νέος Lightning connector έκανε το ντεμπούτο πριν λίγους μήνες με την κυκλοφορία των iPhone 5, iPad 4 και iPad mini αλλά η αγορά των περιφερειακών αξεσουάρ δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει δυναμική είσοδο. Η καθυστέρηση αυτή, όμως, δεν οφείλεται εξ ολοκλήρου στους κατασκευαστές αλλά και στην Apple, όπως εξετάζει νέο άρθρο των New York Times.

Σύμφωνα με την Mophie, δημοφιλής εταιρεία στην κατασκευή θηκών-μπαταριών για το iPhone, η Apple με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των αξεσουάρ υιοθετεί ορισμένα αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη ενός τσιπ πιστοποίησης μέσα στους connectors που πουλάει στις εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα ‘Made For iPhone/iPod/iPad’ (MFi), το πρόγραμμα με το οποίο μια εταιρεία μπορεί και διαθέτει στην αγορά αξεσουάρ συμβατά με iOS συσκευές.

«Εάν το αποσυναρμολογούσαμε και το βάζαμε σε κάποιο άλλο προϊόν και η Apple έπαιρνε αυτό το προϊόν, τότε θα μπορούσαν να δουν ότι προέρχεται από παρτίδα που είχε δοθεί στην Mophie», αναφέρει ο Ross Howe, αντιπρόεδρος marketing για την Mophie. «Το τσιπ που βρίσκεται μέσα στο Lightning connector μπορεί να γίνει reverse engineered – να αντιγραφεί από άλλη εταιρεία – αλλά πιθανόν δεν θα δούλευε το ίδιο καλά με αυτό της Apple».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι θεωρητικά η Apple θα μπορούσε μέσω αναβάθμισης λογισμικού να απενεργοποιήσει αυτά τα προϊόντα Lightning που δεν χρησιμοποιούν τα δικά της τσιπ, δημιουργώντας κατά συνέπεια τεράστιο πρόβλημα στην αγορά αυτών των ‘καλωδίων-μαϊμού’.

Δεν θα ήταν, βέβαια, και περίεργο για την Apple να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε ότι η αγορά των αξεσουάρ είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα με πολλά δισεκατομμύρια στο τραπέζι. Η Apple θα ήθελε να διασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα για τους πελάτες της, οι οποίοι, όμως, θα πρέπει να πληρώνουν και κάτι παραπάνω εξαιτίας του ποσού που πρέπει να καταβάλουν οι εταιρείες στην Apple για να είναι μέλη του προγράμματος MFi.

[via MacRumors]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook