Απενεργοποιήστε εντελώς το Flash

Ο John Gruber του Daring Fireball προσφέρει μια πολύ χρήσιμη συμβουλή απεγκατάστασης του flash εάν θέλετε να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του υπολογιστή σας αλλά και την απόδοσή του.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και γρήγορη και απευθύνεται σε αυτούς που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε browser εκτός του Google Chrome. Θα δούμε παρακάτω γιατί.

1. Αρχικά κλείστε τους browser και ανοίξτε τον Finder.

2. Πηγαίντε στην τοποθεσία Macintosh HD/Library/Internet Plug-Ins και δημιουργήστε έναν νέο φάκελο με την ονομασία “Disabled Plug-Ins

3. Στον φάκελο /Library/Internet Plug-Ins υπάρχουν τρία αρχεία: “Flash Player.plugin”, “flashplayer.xpt” και “NP-PPC-Dir-Shockwave”. Αυτά τα τρία αρχεία μετακινείστε τα στον φάκελο που δημιουργήσαμε στο προηγούμενο βήμα. Εάν έχετε εγκαταστημένο το Click-to-Flash plugin μετακινείστε, επίσης, και το αρχείο “ClickToFlash.webplugin” στον ίδιο φάκελο.

4. Με αυτό το βήμα απεγκαταστήσαμε πλήρως το flash από τον browser μας. Εάν ανοίξουμε τώρα κάποια ιστοσελίδα με flash περιεχόμενο θα μας εμφανιστεί το μήνυμα “Missing Plug-In”

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να δούμε κάποιο flash περιεχόμενο, κάτι που είναι απολύτως λογικό και απολύτως κατανοητό. Εάν θέλουμε ένα flash-free μηχάνημα και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προβολής flash περιεχομένου πρέπει να εγκαταστήσουμε τον Google Chrome.

O Google Chrome περιέχει τη δική του έκδοση του flash player προεγκατεστημένη και γι’ αυτό δεν επηρεάζεται από την παραπάνω διαδικασία. Οπότε, εάν θέλουμε να ανοίξουμε μια ιστοσελίδα με flash περιεχόμενο μπορούμε να ανοίξουμε τον Chrome.

Δύο tips για τους χρήστες Safari

1. Υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο extension με την ονομασία YouTube5 που μπορείτε να εγκαταστήσετε από το Safari Extensions Gallery. Με το extensions αυτό κάθε βίντεο του YouTube μετατρέπεται σε HTML5 καταργώντας την ανάγκη ύπαρξης flash για την προβολή του.

2. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να ανοίγουμε κάποια ιστοσελίδα με flash περιεχόμενο από τον Safari στον Chrome απευθείας. Πρέπει αρχικά να ενεργοποιήσουμε το “Show Develop Menu in Menu Bar” από το Preferences->Advanced του Safari. Από κει υπάρχει επιλογή “Open Page With” με την οποία μπορούμε να επιλέξουμε τον Chrome για να ανοίξουμε την τρέχουσα σελίδα.

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook


 • have to try this! 1st thing tomorrow morning 😀

 • Pingback: Tweets that mention Απενεργοποιήστε εντελώς το Flash | Mac - Apple news - MacUser.gr -- Topsy.com()

 • Δοκιμάστε το σίγουρα. Ειδικά όσοι έχετε παλιότερα MacBook θα δείτε πολύ μεγάλη βελτίωση στη μπαταρία

 • Padelis

  Εγώ έχω το τελευταίο μοντέλο της σειράς MacBook Pro 15″. Δεν κατάλαβα, όμως, για ποιο λόγο να το κάνω αυτό….απλά για να κρατάει περισσότερο η μπαταρία;

  • Kυρίως ναι. Επίσης, για να διατηρηθεί πιο σταθερό το σερφάρισμά σου χωρίς να φορτώνει συνεχώς ο browser σελίδες flash. Αν φυσικά δεν έχεις πρόβλημα μείνε όπως είσαι.

   Δώστε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στο YouTube5 extension με το οποίο δεν θα ακούτε πια το ανεμιστηράκι του MacBook όταν παίζουν YouTube βίντεο αφού δεν θα ανεβαίνει η θερμοκρασία

 • Filippos

  Ο Chrome γενικά είναι πιο ελαφρύς από τον Safari;

  Τώρα καταλαβαίνω γιατί όταν κοιτάω στο Activity Monitor βλέπω τον Safari να πιάνει την μισή Ram του υπολογιστή… Λόγο Flash!!!

 • Dekal

  κι αν δεν εχω Chrome και χρειαστω το flash τι κάνω. Η αλήθεια ειναι οτι η μπαταρία μου πια δεν κρατάει πάνω απο 20 λεπτα. Εχω ενα ibook G4 παλιο

  • Απλώς κατεβάζεις τον Chrome, δεν είναι τίποτα σπουδαίο.

 • Pingback: Ασφαλέστερη περιήγηση με Flash στην τελευταία έκδοση του Chrome για Mac()