Γιατί το FaceTime δεν θα γίνει open standard: Η διαμάχη με τη VirnetX και η πτώση της ποιότητας

FaceTime

Το 2012 η Apple είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο $368 εκατομμυρίων στην εταιρεία VirnetX ως αποζημίωση για αγωγή από το 2010 σχετικά με το πρωτόκολλο VPN που χρησιμοποιείται στις κλήσεις FaceTime.

Οι συνέπειες αυτής της αγωγής φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τους καταναλωτές. Η Apple εκτός από το πρόστιμο αντιμετωπίζει πιθανόν αναδρομικές επιστροφές – ενδεχομένως – εκατομμυρίων για τα δικαιώματα των τεσσάρων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που παραβίαζε αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρεία έχει προβεί ήδη σε τεχνικές αλλαγές στην υποδομή της υπηρεσίας που έχουν επηρεάσει την ποιότητα των κλήσεων!

Το ArsTechnica κατάφερε να μιλήσει με έναν επενδυτή/μέτοχο της VirnetX, τον Jeff Lease, ο οποίος βρισκόταν εντός της αίθουσας κατά τη διάρκεια της δίκης και τις μετέπειτα ακροαματικές διαδικασίες. Πριν την αγωγή οι κλήσεις FaceTime πραγματοποιούνταν μέσω ενός συστήματος άμεσης επικοινωνίας μετά από επαλήθευση του Apple ID και των λογαριασμών FaceTime των χρηστών χωρίς αναμεταδότες ή ενδιάμεσες υπηρεσίες. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός κλήσεων – 5 με 10 τοις εκατό – σύμφωνα με μηχανικό της Apple που κατέθεσε στο δικαστήριο πραγματοποιούνταν μέσω ενδιάμεσων ‘relay’ servers (αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να μην παραβιάζονται τις πατέντες της VirnetX).

Μετά την δίκη το 5 με 10 τοις εκατό έγινε 100 τοις εκατό κάποια στιγμή τον Απρίλιο κατά πάσα πιθανότητα. «Η Apple είπε δεν πιστεύουμε ότι παραβιάζουμε τις πατέντες αλλά αλλάξαμε 100 τοις εκατό σε ένα σύστημα relay servers ούτως ή άλλως», ανέφερε ο Lease.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο μηχανικός της Apple κατέθεσε ότι το εκτιμώμενο κόστος για τη διαχείριση των κλήσεων FaceTime μέσω relay servers θα ήταν $3.6 εκατομμύρια με μηδαμινή επίπτωση στην ποιότητα. Σύμφωνα με τον Lease, όμως, έχει αποκαλυφθεί τώρα ότι η Apple καταβάλλει το μηνιαίο ποσό των $2.4 εκατομμυρίων κυρίως σε εταιρείες διανομής περιεχομένου Internet, όπως η Akamai, που μεταδίδουν κατά πολύ περισσότερες κλήσεις FaceTime.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία εξυπηρέτησης πελατών από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου που παρέδωσε η Apple στους δικηγόρους της VirnetX η εταιρεία έχει καταγράψει πάνω από μισό εκατομμύριο κλήσεις που παραπονέθηκαν για την ποιότητα του FaceTime. Αν αυτό ισχύει, τότε το επιχείρημα της VirnetX για την ισχύ των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της θα λάβει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτό που θα ήθελε η Apple ζητώντας ήδη $700 εκατομμύρια ως αναδρομικά για την συνεχόμενη χρήση του FaceTime! Μένει να δούμε, τώρα, τι θα αποφασίσει ο δικαστής που έχει οριστεί στην υπόθεση.

Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την Apple και η υπόσχεση του Steve Jobs για «άνοιγμα» του FaceTime σε open-source standard μάλλον μοιάζει ουτοπικό.

[via ArsTechnica]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook