H Google σταματά την υποστήριξη του H.264 στον Chrome

H Google ανακοίνωσε σήμερα ακόμη μια τολμηρή κίνηση για το μέλλον του web για την προώθηση του δικού της προτύπου WebM και την ταυτόχρονη εξάλειψη της κωδικοποίησης H.264 από τον Chrome.

Η Google στους προσεχείς μήνες θα σταματήσει να υποστηρίζει στον Chrome browser βίντεο κωδικοποιημένα με το H.264 για να υποστηρίξει την “ανοιχτή καινοτομία” του δικού της WebM VP8 φορμάτ και του Ogg Theora. To πρόβλημα; Η συντριπτική πλειοψηφία των βίντεο στο διαδίκτυο είναι κωδικοποιημένα με H.264 και μια τέτοια κίνηση απαιτεί από τους παρόχους περιεχομένου ριζική ανανέωση.

Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα την υποκρισία της Google:

Στο σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει η εταιρεία: “We expect even more rapid innovation in the web media platform in the coming year and are focusing our investments in those technologies that are developed and licensed based on open web principles

Με βάση αυτό το σκεπτικό η Google θα αλλάξει το HTML5 <video> tag στον Chrome για να υποστηρίξει το WebM και Theora format ενώ παράλληλα θα σταματήσει την υποστήριξη του δημοφιλούς και ευρέως χρησιμοποιούμενου H.264

Η ειρωνεία και η υποκρισία έγκειται στο γεγονός ότι ενώ η Google δηλώνει υπέρμαχος της “ανοιχτής καινοτομίας” αποφασίζει να σιωπήσει όσον αφορά το flash (που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Adobe) και την υποστήριξή του με την ενσωμάτωση δικής της έκδοσης στον Chrome browser. H Google έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν είναι τόσο “ανοιχτή” όσο ισχυρίζεται αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Το codec MPEG 4 H.264 χρησιμοποιείται εμπορικά από πολλές εταιρείες χωρίς royalty fees και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για απεριόριστο καιρό ακόμα σύμφωνα με δηλώσεις της MPEG Licensing Authority.

Αντιθέτως, το WebM της Google προσφέρει χαμηλότερη ποιότητα και απόδοση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραβίασης πατεντών που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στην ανάγκη παροχής royalty fees καταργώντας ουσιαστικά την δωρεάν διάθεσή του και καταστρέφοντας τις προθέσεις της Google. Αν μη τι άλλο, εφόσον εκκρεμούν τέτοιες διαμάχες θα έπρεπε να τηρηθούν οι ανάλογες αποστάσεις από μια τέτοια ανακοίνωση.

Επίσης,  το WebM δεν υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή στον hardware τομέα από καμία mobile συσκευή (iPhone, iPad κτλπ) προξενώντας δύο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι αναγκαστικά θα πρέπει η κωδικοποίηση αυτού του βίντεο να γίνει αποκλειστικά μέσω software κάτι που θα έχει σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα και στη μπαταρία ζωής των συσκευών και το δεύτερο είναι ότι εξαιτίας αυτού του επιπρόσθετου προβλήματος και της ήδη υπάρχουσας μεγάλης βάσης χρηστών λίγοι είναι αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία υποστήριξης αυτού του codec αφήνοντας έτσι στην απ’έξω εκατομμύρια χρήστες. Για παράδειγμα η Apple έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει το WebM και κατά συνέπεια 100 εκατομμύρια χρήστες iPhone, iPad και iPod touch μένουν στην απ’έξω.

Ακόμα και στο YouTube της Google χρησιμοποιείται το H.264. Εάν υποθέσουμε ότι ολόκληρο το περιεχόμενο του YouTube που αποτελεί μεγάλο ποσοστό βίντεο παγκοσμίως μετατραπεί σε WebM, τότε η δυνατότητα H.264 τί θα απογίνει; Θα συνεχίσει να υποστηρίζεται ή όχι; Όλες οι συσκευές σήμερα που δίνουν πρόσβαση στο YouTube μέσω H.264 (μαζί και οι συσκευές της Apple) πώς θα ανταποκριθούν; Μήπως είναι μια κίνηση προώθησης νέων συσκευών Android με αποκλειστική δυνατότητα προβολής WebM βίντεο στο YouTube;

Η απόφαση αυτή της Google να απορρίψει το H.264 σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο στις προτιμήσεις χρηστών browser ίσως γυρίσει μπούμερανγκ αφού εφόσον δεν θα υπάρξει ανταπόκριση (τουλάχιστον τον πρώτο καιρό) αυτοί οι χρήστες θα προτιμήσουν άλλες λύσεις. Aυτό συνέβη και στον Firefox όταν η Mozilla αποφάσισε πρώτη να μην υποστηρίξει το H.264 αναγκάζοντας τους χρήστες να εγκαταστήσουν χειροκίνητα τα απαραίτητα codecs. Φυσικά, οι περισσότεροι απλώς στράφηκαν σε άλλους browsers.

Το πρόβλημα υφίσταται και για τους παρόχους βίντεο περιεχομένου στο διαδίκτυο αφού το WebM και το Theora είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν χρησιμοποιούνται ευρέως σε επαγγελματικές σουίτες (Final Cut Pro κτλπ). Η αρνητική συνέπεια αυτής της έλλειψης είναι ότι οι πάροχοι θα προτιμήσουν να “γυρίσουν” σε flash βίντεο στις ιστοσελίδες τους αντί να ξεκινήσουν από το μηδέν και πάλι. Η τάση αυτή ίσως επιταχυνθεί εάν η Google αποσύρει την υποστήριξη του H.264 και από το Android και επερχόμενο Chromium OS, όπως είναι το αναμενόμενο πλέον.

Ας ελπίσουμε ότι η Google θα αλλάξει γνώμη και θα καταλάβει ότι κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι και οι χρήστες θα καταλάβουν την υποκριτική συμπεριφορά της Google και θα στραφούν προς άλλες λύσεις.

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook


 • Pingback: Tweets that mention H Google σταματά την υποστήριξη του H.264 στον Chrome | Mac - Apple news - MacUser.gr -- Topsy.com()

 • yiourx

  Μπράβο στη Google

 • pperiklis

  Στους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές το flash είναι ακόμη ο κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης video και ίσως η Google με την κίνηση της αυτή να θέλει να “κλειδώσει” το διαδίκτυο στο δικό της codec, τώρα που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη σταδιακή αντικατάσταση του flash.

  Δεν ξέρω κατά πόσο τα κινηματογραφικά studios και τα μεγάλα κανάλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το WebM για την ενοικίαση και πώληση videos· υποθέτω ότι δεν μπορούν εξ αιτίας της άδειας με την οποία κυκλοφορεί το συγκεκριμένο codec. Ωστόσο, εάν η ζήτηση για περιεχόμενο σε WebM είναι μεγάλη, όπως στην περίπτωση του iOS και του H.264, σίγουρα θα υποχρεωθούν να το κάνουν με κάποιο τρόπο.

  Η καθιέρωση ενός ανοικτού προτύπου για τη μετάδοση video στο διαδίκτυο δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Ωστόσο, είναι περίεργος ο τρόπος με τον οποίο η Google επιδιώκει την καθιέρωση του συγκεκριμένου προτύπου σε βάρος του H.264 ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να υποστηρίζει το “κλειστό” flash της Adobe. Το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι η Google για μία ακόμη φορά βιάζεται να προωθήσει στην αγορά ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ολοκληρωμένο, σε αντίθεση με την Apple η οποία καταφέρνει συνήθως να “επιβάλει” τις επιλογές της διότι είναι πιο ώριμες, προσεκτικά σχεδιασμένες και κατά βάση προσθέτουν στην εμπειρία χρήσης των συσκευών της.

  Επίσης, δεν είμαι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εμπλέκεται στην συγκεκριμένη επιλογή της Google η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την ουδετερότητα του διαδικτύου. Ενδεχομένως με αυτή της την κίνηση να θέλει να εξασφαλίσει ότι τα videos τα οποία θα διανέμονται μέσω των δικών της καναλιών διάθεσης, δεν θα υπόκεινται ποτέ σε περιορισμούς από τους ISPs.

 • pperiklis

  Υπάρχει και η πιθανότητα η Google να προχώρησε σε αυτή την κίνηση σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το επιχείρημα της παρουσίας του flash στις δικές της συσκευές (και τους επερχόμενους υπολογιστές με Chrome OS) και ταυτόχρονα να αποτρέψει τους δημιουργούς από την περαιτέρω μετατροπή περιεχομένου σε H.264, δυσχεραίνοντας έτσι την πρόσβαση των χρηστών των συσκευών (και σύντομα των υπολογιστών με εργοστασιακές ρυθμίσεις) της Apple στο περιεχόμενο αυτό.

  Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο..

 • Η Google, σήμερα, έκανε ένα νέο post διευκρινίζοντας κάποια πράγματα
  http://blog.chromium.org/2011/01/more-about-chrome-html-video-codec.html

  Αυτό που μου μένει εμένα ως μια πρώτη ανάγνωση δεν αλλάζει την πρώτη μου άποψη. Η Google κάνει μεγάλο λάθος, όχι ως φιλοσοφία (πέρα από την υποκρισία), αλλά στην πρακτική υλοποίηση. Ουσιαστικά, στρεφόμαστε πάλι στο Flash ως βασική μορφή βίντεο και είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε plugins σε Safari/IE για να είμαστε μέρος του συνόλου.

  Μένει να δούμε σε πόσο καιρό θα υπάρξει πρόβλημα στις mobile συσκευές (εκεί θα φανεί ουσιαστικά) από την αδυναμία προβολής βίντεο στο YouTube. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα δημιουργηθεί μεγάλο χάσμα μεταξύ Apple-Google κυρίως. Θέλω να ελπίζω ότι θα διατηρηθεί το H.264 σε HTML5 τουλάχιστον στο YouTube

 • Pingback: Η Mozilla επανεξετάζει την υποστήριξη του H.264()

 • Pingback: Η Mozilla επανεξετάζει την υποστήριξη του H.264 – - LastNews.grLastNews.gr()

 • Pingback: Η Mozilla επανεξετάζει την υποστήριξη του H.264 | StinFora.com()