Πόσο αξίζει ένας χρήστης της Apple;

Apple

Κατά τη διάρκεια του WWDC 2013 ο Tim Cook ανακοίνωσε ότι το iTunes Store διαθέτει πλέον 575 εκατομμύρια λογαριασμούς εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι συνδεδεμένη με πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Ο Horace Dediu για μια ακόμη φορά παρουσιάζει ορισμένα αρκετά ενδιαφέροντα γραφήματα και καταλήγει στο πόσο στοιχίζει ουσιαστικά ένας χρήστης για την Apple.

Αριθμός λογαριασμών στο iTunes Store:

asymco_jun_17

 

Από τον ρυθμό αύξησης των λογαριασμών μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Apple προσθέτει περίπου 500.000 λογαριασμούς καθημερινά! Όσον αφορά τα κέρδη ανά λογαριασμό δείτε το παρακάτω γράφημα:

asymco_jun_17_2

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με το παραπάνω κάθε λογαριασμός στο iTunes Store παράγει για την Apple περίπου $3.2/μήνα σε συναλλαγές ή $40/χρόνο. Μπορούμε να θεωρήσουμε, επίσης, δεδομένο ότι ένας λογαριασμός στο iTunes αντιστοιχεί σε ένα προϊόν της Apple. Συνολικά πλέον υπάρχουν 865 εκατομμύρια Apple συσκευές που έχουν πουληθεί από το 2007 μέχρι σήμερα.

Έτσι, θα ήταν παράλογο ένας χρήστης να έχει λογαριασμό στο iTunes χωρίς να του ανήκει κάποιο προϊόν της Apple. Με αυτή τη λογική μπορούμε να μετρήσουμε τα έσοδα για την Apple (όχι μόνο στο iTunes) ανά λογαριασμό iTunes. Το διάγραμμα είναι το εξής:

asymco_jun_17_3

 

Βλέπετε παραπάνω ότι πριν τρία χρόνια ένας πελάτης της Apple ξόδευε περίπου $400/χρόνο σε προϊόντα της εταιρείας αλλά καθώς ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε (εξαπλασιάστηκε) ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα $300/χρόνο. Η εκτίμηση της αξίας μιας εταιρείας με βάση τον ρυθμό που ξοδεύουν οι πελάτες της είναι μια συνηθισμένη τακτική ειδικότερα όταν η βάση των χρηστών είναι πιστή. Και στην περίπτωση της Apple ξέρουμε ότι αυτό ισχύει με τους δείκτες για την ικανοποίηση των καταναλωτών να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

[via Asymco]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook