Inside Apple: ανέκδοτες ιστορίες και γεγονότα

Ένα νέο άρθρο με ανέκδοτες ιστορίες και λεπτομέρειες για τον Steve Jobs δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος του Fortune που μπορείτε να κατεβάσετε μέσω του iPad έναντι $4.99 από τον Adam Lashinsky.

Steve Jobs

Ας δούμε περιληπτικά τα σημαντικότερα και πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του άρθρου.

Ο Lashinsky ξεκινά με την ιστορία της έναρξης πωλήσεων του iPhone 3G και MobileMe το 2008 που δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη για την Apple. To MobileMe αποτελούσε έναν επανασχεδιασμό των iTools και .Mac που υποσχόταν διαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες mail, ημερολογίου και συγχρονισμό για τις iOS συσκευές έναντι ενός ετησίου κόστους.

Δυστυχώς, η υπηρεσία -μέχρι σήμερα μπορώ να προσθέσω- αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα με αργές ταχύτητες, κολλήματα κτλπ που προκάλεσε πολύ ντόρο εκείνη την περίοδο. Έτσι, ο Steve Jobs κάλεσε σε σύσκεψη την ομάδα του MobileMe κατηγορώντας τους πάντες ότι προσβάλλουν την φήμη της Apple. Είπε στα μέλη της ομάδας ότι θα πρέπει να μισούν ο ένας τον άλλον επειδή απογοήτευσαν τους εαυτούς τους και συνέχισε κατονομάζοντας νέους υπευθύνους για να διευθύνουν την ομάδα. Χαρακτηριστικά:

Can anyone tell me what MobileMe is supposed to do?” Having received a satisfactory answer, he continues, “So why the f*** doesn’t it do that?

Μάλιστα ο Jobs ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος σχετικά με τον Walt Mossberg, ο οποίος δεν είχε γράψει κολακευτικά λόγια για την υπηρεσία.

Mossberg, our friend, is no longer writing good things about us.

Από τότε, βέβαια, το MobileMe έχει δεχθεί πολλές αλλαγές με αρκετές βελτιώσεις ενώ όλοι περιμένουμε την μεγάλη μετάβαση στο «σύννεφο» τους προσεχείς μήνες.

Το άρθρο, επίσης, αναφέρει και την χαρακτηριστική ομιλία “Διαφορά μεταξύ ενός επιστάτη και ενός αντιπροέδρου” του Jobs κάθε φορά που προάγεται κάποιος σε VP. Η ομιλία επικεντρώνεται στη διαφορά μεταξύ «προσχημάτων» και «δικαιολογιών» και το εύρος ευθυνών που πρέπει να έχει ένας VP για να χειριστεί τις καθημερινές εργασίες. Δηλαδή, όταν γίνεσαι VP δεν υπάρχουν μια προσχήματα για τις αποτυχίες σου και οι δικαιολογίες σταματούν να έχουν σημασία τη στιγμή που διορίζεσαι.

Η ιστορία αναφέρει τον ίδιο τον Jobs να έχει κάποιον για να του πετάει τακτικά τα σκουπίδια από το γραφείο του και όταν κάποια μέρα δεν συμβεί αυτό ρωτά τον επιστάτη για τον λόγο. Αυτός απαντά με το πρόσχημα ότι είχαν αλλάξει οι κλειδαριές και δεν είχε κλειδί για να μπει στο γραφείο. Αυτό είναι δεκτό για κάποιον που αδειάζει κάδους απορριμμάτων για να ζήσει. Ο επιστάτης μπορεί να εξηγήσει γιατί κάτι πήγε στραβά. Οι ανώτεροι, όμως, δεν μπορούν. Ο Jobs αναφέρει “Όταν είσαι επιστάτης οι δικαιολογίες μετράνε. Κάπου μεταξύ του να είσαι επιστάτης και του να γίνεις CEO οι δικαιολογίες σταματούν να μετράνε. Aυτή τη γραμμή την περνάς όταν γίνεσαι VP”

To άρθρο συνεχίζει περιγράφοντας την δημιουργική διαδικασία μέσα στην εταιρεία, η οποία αφορά την διαρκή προετοιμασία κάποιου -είτε είναι κάποιου υπεύθυνος είτε λογοδοτεί στον εαυτό του- για μια παρουσίαση στον Jobs. [O Jobs] είναι ένας «δικτάτορας» που παίρνει κάθε κρίσιμη και μη απόφαση από το σχεδιασμό των λεωφορείων που μεταφέρουν τους υπαλλήλους από και προς το Σαν Φρανσίσκο μέχρι και το τί φαγητό θα σερβίρεται στην καφετέρια.

Μερικά άλλα ανέκδοτα στοιχεία:

  • Μόλις δύο άνθρωποι έγραψαν τον κώδικα για τη μετατροπή του Safari για το iPad.
  • Στην Apple δεν υπάρχει ποτέ μπέρδεμα για το ποιός είναι υπεύθυνος για τί. Το όνομα του υπευθύνου πάντα εμφανίζεται στην ατζέντα μιας συνάντησης ώστε όλοι να ξέρουν ποιός είναι ο υπεύθυνος.
  • Ο Steve Jobs συναντιέται με στελέχη τις Δευτέρες για μια επανάληψη των σημαντικότερων εργασιών και τις Τετάρτες γίνονται συναντήσεις marketing και επικοινωνίας.
  • Η άποψη του Jobs για το design και το “feel” ενός προϊόντος μοιράζεται σε όλη την εταιρεία παρόλο που το 90% των υπαλλήλων δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Steve Jobs.
  • Μόλις ολοκληρωθεί ένα project η Apple ξοδεύει οτιδήποτε χρειάζεται για να το τελειοποιήσει. Για παράδειγμα, επικοινώνησαν με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου για την ηχογράφηση των soundtrack για το iMovie, έστειλαν συνεργείο κάμερας στη Χαβάη για την βιντεοσκόπηση ενός demo video για μια σκηνή γάμου και παρέστησαν ένα ψεύτικό γάμο στο Σαν Φρανσίσκο σε μια εκκλησία για να έχουν απλώς μια διαφορετική ματιά στο βίντεο
  • Ο Steve Jobs διατηρεί μια ετήσια μυστική συνάντηση με υψηλά στελέχη σε άγνωστη τοποθεσία για να συζητήσουν επιχειρηματικά πλάνα και να αποκαλύψουν σημαντικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα, τα δωμάτια που γίνονται οι συναντήσεις ελέγχονται προηγούμενες για πιθανά μικρόφωνα που έχουν τοποθετήσει ανταγωνιστές.

[via]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook