Το iTunes κοστίζει $1.3 δις ετησίως

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκτίμηση σχετικά με το κόστος λειτουργίας του iTunes και App Store προσφέρει ο γνωστός αναλυτής Horace Dediu.

Συγκεκριμένα, το κόστος συντήρησης και των δύο υπηρεσιών εκτιμάται πάνω από $1.3 δις το χρόνο κάτι που χαρακτηρίζεται γενικότερα ως ικανοποιητικό αφού ουσιαστικά η Apple δεν βγάζει ιδιαίτερο κέρδος μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων σπαταλάται στη συντήρησή τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Apple το ψηφιακό κατάστημα της Apple έφτασε τα 15 δις downloads τραγουδιών, 130 εκατομμύρια downloads βιβλίων και 14 δις downloads εφαρμογών. Υπάρχουν εν τω μεταξύ περίπου 225 εκατομμύρια λογαριασμοί στο iTunes και 50 εκατομμύρια στο Game Center. Επίσης, το App Store προσφέρει 425,000 εφαρμογές εκ των οποίων οι 90,000 είναι ειδικά σχεδιασμένες για το iPad.

Εάν, λοιπόν, κάνουμε τα μαθηματικά χρησιμοποιώντας τις μέσες τιμές των παραπάνω προϊόντων και αφαιρέσουμε το μερίδιο των developers και των δισκογραφικών φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι το εισόδημα για την Apple είναι στα $313 εκατομμύρια κάθε μήνα με τα έξοδα λειτουργίας να αγγίζουν τα $113 εκατομμύρια το μήνα.

Τα έξοδα περιλαμβάνουν τόσο την υποστήριξη της διαδικασίας αγορών και ελέγχου του περιεχομένου όσο και στην αύξηση της χωρητικότητας με τρανό παράδειγμα το νέο data center που κόστισε $500 εκατομμύρια και θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει τη νέα iCloud υπηρεσία.

[via Asymco]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook