Γιατί ο Lightning Digital AV adapter της Apple περιέχει στο εσωτερικό του έναν υπολογιστή;

lightning

O Lightning Digital AV Adapter της Apple για iOS συσκευές φαίνεται ότι περιέχει στο εσωτερικό του έναν μικρό υπολογιστή λειτουργώντας κατά πάσα πιθανότητα ως αποδέκτης AirPlay. Αυτό, τουλάχιστον, εικάζει η Panic Software όταν στην προσπάθειά της να προβάλει περιεχόμενο 1080p με αυτό το αξεσουάρ απέτυχε παταγωδώς. Παρόλο που η Apple υποστηρίζει ότι ο adapter μπορεί να προβάλει μέχρι και 1080p βίντεο αυτό δεν είναι εφικτό!

Τι συμβαίνει, όμως; Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία ο αντάπτορας περιέχει στο εσωτερικό του έναν μικροσκοπικό επεξεργαστή από την ARM με 256MB μνήμης. Αυτό που υποθέτουμε είναι ότι η συσκευή χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο AirPlay συμπιέζοντας αρχικά το βίντεο και στη συνέχεια αποσυμπιέζοντας το περιεχόμενο για να παραληφθεί στην τηλεόραση. Αυτό εξηγεί τα artifacts που εμφανίζονται στο βίντεο, το lag καθώς και τον σχετικά μεγάλο χρόνο εκκίνησης από τη σύνδεση του αντάπτορα μέχρι την αναγνώρισή του.

Και γιατί δεν χρησιμοποιείται «καθαρό» HDMI; Ένα σχόλιο στο blog της Panic υποδηλώνει ότι το Lightning πολύ απλά δεν μπορεί να υποστηρίξει το «καθαρό» σήμα HDMI και για αυτό γίνεται σε πραγματικό χρόνο η μετατροπή του χάριν στον ARM επεξεργαστή. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία το πρωτόκολλο AirPlay δεν χρησιμοποιείται καθόλου αλλά τα κωδικοποιημένα δεδομένα μεταφέρονται μέσω του Lightning bus, αποκωδικοποιούνται στον επεξεργαστή και προβάλλονται μέσω HDMI.

Φυσικά όλα αυτά είναι εικασίες σε αυτό το σημείο και ελπίζουμε σε κάποια πιθανή εξήγηση από την Apple. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να προβάλει 1080p βίντεο από την Lighning συσκευή του. Ας ελπίσουμε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση σύντομα.

[via Panic]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook