Mac App Store: τί σημαίνει για τους χρήστες και τους developers

Η Apple ξεκαθάρισε τις προθέσεις της να επενδύσει σοβαρά στο Mac OS X δίνοντάς μας μια πρόγευση από την επερχόμενη έκδοση Lion, η οποία έχει δανειστεί αρκετά στοιχεία από το πολύ επιτυχημένο μοντέλο του iOS και συγκεκριμένα του iPad.

Ένα, λοιπόν, από αυτά τα στοιχεία είναι το App Store. Το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών για φορητές smartphone συσκευές που έκανε το ντεμπούτο του το 2008 με το iPhone 3G. Μετά από το App Store ακολούθησαν δεκάδες παρόμοιες προσπάθειες χωρίς, όμως, την ανάλογη επιτυχία. Αν κοιτάξουμε τους αριθμούς διαφαίνεται ολοκάθαρα το μέγεθος του εγχειρήματος με πάνω από 300,000 εφαρμογές, εκατοντάδες developers και πάνω από 1 δις downloads από τους χρήστες μέσα σε δύο χρόνια! Η μεγάλη αποδοχή του κόσμου οδήγησε την Apple στην απόφαση να μεταφέρει το εγχείρημα αυτό και στο Mac OS X με το Mac App Store.

Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το Mac App Store δεν θα είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίo θα είναι διαθέσιμες οι εφαρμογές για το Mac OS. Απλώς θα είναι ο καλύτερος. Αρκεί να αναλογιστούμε τί σημαίνει για τον μέσο χρήστη iOS συσκευών (iPhone, iPad, iPod touch) το App Store. Με λίγα λόγια είναι ένα μέρος στο οποίο περνάει πολύ χρόνο ψάχνοντας εφαρμογές και διαβάζοντας κριτικές. Η Apple προετοίμασε το έδαφος πολλά χρόνια πριν πρώτα με το iTunes Store που έθεσε τα θεμέλια για την νοοτροπία του “search & buy” και αργότερα με τα παιχνίδια στο iPod το 2006. Το 2008 ήρθε το iPhone App Store που απευθύνθηκε σε πιο mainstream κοινό και φέτος ήρθε η σειρά του iPad App Store. Πλέον οι χρήστες αλλά και οι developers είναι έτοιμοι να υποδεχτούν το Mac App Store.

Φυσικά, το Mac App Store θα διέπεται από τους ίδιους αυστηρούς κανόνες όπως και τα «μικρότερα αδέρφια» του. Αυτό περιορίζει μεν τους developers αλλά για τους χρήστες είναι πολύ καλό αφού διασφαλίζονται η ποιότητα, η αξιοπιστία και η ασφάλεια ανοίγοντας τον δρόμο για ποιοτικές εφαρμογές. Όχι πως τώρα δεν υπάρχουν ποιοτικές εφαρμογές -απεναντίας- αλλά η εύρεσή τους είναι δύσκολη. Με το Mac App Store τα πάντα θα είναι πολύ εύκολα. Ο χρήστης θα θέλει κάτι, θα ανοίγει το Mac App Store, θα κάνει μια αναζήτηση, θα κατεβάζει την εφαρμογή και θα την τρέχει! Boom! Τέρμα οι ατελείωτες ώρες ψαξίματος στο Google για να βρεις μια εφαρμογή που ίσως σου κάνει.

Η μεγάλη επιτυχία του App Store και η πληθώρα εφαρμογών σε αυτό έχει επιφέρει και ανταγωνιστικότητα στο θέμα των τιμών. Το ίδιο θα συμβεί και στο Mac App Store όπου οι χρήστες θα έχουν πραγματικά μια ευρεία επιλογή σε πολύ δελεαστικές τιμές και μάλιστα σε υψηλά στάνταρ ποιότητας.

Η ανταγωνιστικότητα αυτή εκτείνεται και στους developers. Η Apple επιθυμεί να προωθήσει την μεγάλη βάση iOS προγραμματιστών στο Mac σε αντίθεση με τη Microsoft για παράδειγμα που κάνει το ακριβώς αντίθετο σπρώχνοντας τους Windows developers να ασχοληθούν με τα Windows Phone 7. Και ειδικά τώρα με το επερχόμενο ενοποιημένο Xcode 4 η διαδικασία αυτή της μετάβασης είναι πολύ απλή. Λίγα απλά βήματα και η εφαρμογή θα είναι έτοιμη για το Mac App Store. Το κόστος σχεδόν μηδαμινό. Το κέρδος μεγάλο. Σκεφτείτε μόνο ότι το App Store βρίσκεται κάθε μέρα στη δημοσιότητα και νέες εφαρμογές κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους δύο χρόνια μετά. Το Mac App Store, όντας πιο ώριμο, αποτελεί μια τρομακτική ευκαιρία προβολής για κάποιον που θα αδράξει την ευκαιρία. Υπάρχει, ωστόσο, και μεγάλος σκεπτικισμός.

Οι developers θα αντιμετωπίσουν τα κλασικά διλήμματα που ταλανίζουν και το iPhone App Store. Καταρχάς, υπάρχει η διαδικασία έγκρισης εφαρμογών. Η Apple αυτή τη φορά εξαρχής παρέχει τους κανονισμούς με τους οποίους ορίζονται αυστηρά τί επιτρέπεται και τί όχι. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι όλες οι εφαρμογές κατάλληλες για να υποβληθούν προς έγκριση στο Mac App Store κυρίως εξαιτίας των περιορισμών στα API που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Είναι παρόμοια η κατάσταση με το iPhone όπου πολλές εφαρμογές απορρίπτονται και αργότερα γίνονται διαθέσιμες μέσω του Cydia. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο developer μπορεί να επιλέξει πολύ απλά να διανείμει μόνος του την εφαρμογή εκτός App Store χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μια άλλη ανησυχία αφορά το εάν θα επιτρέπεται η διάθεση των εφαρμογών και μέσω του App Store αλλά και με τον συνηθισμένο. Το λογικό και αναμενόμενο είναι να επιτρέπεται αλλά μετά προκύπτουν άλλα θέματα, όπως η τιμολόγηση. Θα είναι δίκαιο να κοστολογείς πιο ακριβά την εφαρμογή στο Mac App Store απ’ότι στο δικό σου store; Θα επιτρέπεται από τους όρους κάτι τέτοιο;

Και έπειτα, τί γίνεται με τις αναβαθμίσεις; Στο App Store, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν επιτρέπονται τα paid upgrades. Όλες οι αναβαθμίσεις είναι δωρεάν και εάν ο developer επιθυμεί να χρεώσει κάποια αναβάθμιση πρέπει να δημιουργήσει νέα ξεχωριστή εφαρμογή. Η τακτική αυτή δυσαρεστεί αρκετά τους χρήστες αλλά και οι developers από τη μεριά τους βρίσκονται με δεμένα τα χέρια. Παρόμοιο πρόβλημα είναι και η απαγόρεψη παρουσίας στο Mac App Store δοκιμαστικών εφαρμογών, beta εκδόσεων και τα σχετικά. Κακά τα ψέματα οι developers στο Mac OS X λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο απ’ότι στο iOS. Mια σημαντική διαφορά είναι η παρουσία beta εκδόσεων. Στο iOS δεν επιτρέπεται η διάθεση beta εκδόσεων ενώ στο Mac OS δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα. Θα αλλάξει αυτό με το Mac App Store;

Όπως όλα τα εγχειρήματα η πρώτη προσπάθεια θα έχει πάντα τις «παιδικές ασθένειες». Συνοπτικά, κρίνω ότι για τον χρήστη το Mac App Store πραγματικά μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει. Για τον developer τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και θα έλεγα ότι έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο ασχολίας του. Αναμένουμε σε λίγες βδομάδες να δούμε στην πράξη την ανταπόκριση που θα έχει το Mac App Store έτσι ώστε να μπορούμε να κρίνουμε με πραγματικά στοιχεία την επιτυχία του.

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook