Χρήση της Παρακολούθησης Δραστηριότητας (Activity Monitor) στο Mac
up_icon
Applications OS X

Χρήση της Παρακολούθησης Δραστηριότητας (Activity Monitor) στον Mac σας

16 Ιανουαρίου 2017 Vasilis Ananiadis

Χρήση της Παρακολούθησης Δραστηριότητας (Activity Monitor) στον Mac σας

macOS-activity_monitor

Η Παρακολούθηση Δραστηριότητας (Activity Monitor) εμφανίζει τις διεργασίες που εκτελούνται στον Mac, για να μπορείτε να τις διαχειρίζεστε και να παρακολουθείτε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη δραστηριότητα και τις επιδόσεις του υπολογιστή σας.


Ανοίξτε την Παρακολούθηση Δραστηριότητας (Activity Monitor) από το φάκελο Βοηθήματα στο φάκελο Εφαρμογές ή χρησιμοποιήστε το Spotlight για να την εντοπίσετε.

Επισκόπηση

Οι διεργασίες που εμφανίζονται στην Παρακολούθηση Δραστηριότητας (Activity Monitor) μπορούν να είναι εφαρμογές χρήστη, εφαρμογές συστήματος που χρησιμοποιούνται από το macOS ή αόρατες διεργασίες που εκτελούνται στο παρασκήνιο.

Χρησιμοποιήστε τις πέντε καρτέλες κατηγοριών στο επάνω μέρος του παραθύρου της Παρακολούθησης Δραστηριότητας (Activity Monitor), για να δείτε πώς οι διεργασίες επηρεάζουν τον Mac σας σε κάθε κατηγορία: CPU – Memory – Energy – Disk – Network

Προσθέστε ή καταργήστε στήλες σε καθένα από αυτά τα τμήματα, επιλέγοντας Προβολή > Στήλες από τη γραμμή μενού. Το μενού “Προβολή” σάς επιτρέπει επίσης να επιλέξετε τις διεργασίες που εμφανίζονται σε κάθε τμήμα:

  • Όλες οι διεργασίες
  • Όλες οι διεργασίες, ιεραρχικά: Διεργασίες που ανήκουν σε άλλες διεργασίες, για να μπορείτε να βλέπετε τη γονική/θυγατρική σχέση μεταξύ τους.
  • Οι διεργασίες μου: Διεργασίες που ανήκουν στο λογαριασμό χρήστη macOS σας.
  • Διεργασίες συστήματος: Διεργασίες που ανήκουν στο macOS.
  • Διεργασίες άλλων χρηστών: Διεργασίες που δεν ανήκουν στον “root user” ή τρέχοντα χρήστη.
  • Ενεργές διεργασίες: Διεργασίες που εκτελούνται και δεν βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου.
  • Ανενεργές διεργασίες: Διεργασίες που εκτελούνται και βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου.
  • Διεργασίες σε παράθυρο: Διεργασίες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα παράθυρο. Αυτές είναι συνήθως εφαρμογές.
  • Επιλεγμένες διεργασίες: Διεργασίες που έχετε επιλέξει στο παράθυρο της Παρακολούθησης δραστηριότητας.
  • Εφαρμογές τις τελευταίες 8 ώρες: Εφαρμογές οι οποίες ήταν διεργασίες που εκτελέστηκαν τις τελευταίες 8 ώρες.

CPU

Το τμήμα CPU εμφανίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εργασίες επηρεάζουν τη δραστηριότητα της CPU (επεξεργαστής):

Κάντε κλικ στο επάνω μέρος της στήλης “% CPU”, για ταξινόμηση με το ποσοστό της δυνατότητας CPU που χρησιμοποιείται από κάθε διεργασία. Αυτές οι πληροφορίες και οι πληροφορίες στο τμήμα Ενέργεια μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις διεργασίες που επηρεάζουν τις επιδόσεις, τη διάρκεια μπαταρίας, τη θερμοκρασία και τη δραστηριότητα των ανεμιστήρων του Mac σας.

yosemite-activity_monitor-cpu

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο κάτω μέρος του τμήματος CPU:

  • Σύστημα: Το ποσοστό της δυνατότητας CPU που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή από διεργασίες συστήματος, οι οποίες είναι διεργασίες που ανήκουν στο macOS.
  • Χρήστης: Το ποσοστό της δυνατότητας CPU που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή από εφαρμογές που έχετε ανοίξει ή από τις διεργασίες που έχουν ανοίξει αυτές οι εφαρμογές.
  • Σε αδράνεια: Το ποσοστό της δυνατότητας CPU που δεν χρησιμοποιείται.
  • Φορτίο CPU: Το ποσοστό της δυνατότητας CPU που χρησιμοποιείται τη δεδομένη στιγμή από όλες τις διεργασίες Συστήματος και Χρήστη. Το γράφημα μετακινείται από τα δεξιά προς τα αριστερά και ενημερώνεται με τη συχνότητα που έχετε ορίσει στην επιλογή Προβολή > Συχνότητα ενημέρωσης. Το μπλε χρώμα εμφανίζει το ποσοστό της συνολικής δυνατότητας CPU που χρησιμοποιείται τη δεδομένη στιγμή από διεργασίες χρήστη. Το κόκκινο χρώμα εμφανίζει το ποσοστό της συνολικής δυνατότητας CPU που χρησιμοποιείται τη δεδομένη στιγμή από διεργασίες συστήματος.
  • Νήματα: Ο συνολικός αριθμός νημάτων που χρησιμοποιούνται από όλες τις διεργασίες μαζί.
  • Διεργασίες: Ο συνολικός αριθμός διεργασιών που εκτελούνται τη δεδομένη στιγμή.

Μπορείτε επίσης να δείτε τη χρήση της CPU σε ένα ξεχωριστό παράθυρο ή στο Dock:

  • Για να ανοίξετε ένα παράθυρο στο οποίο εμφανίζεται η τρέχουσα δραστηριότητα του επεξεργαστή, επιλέξτε Παράθυρο > Χρήση CPU. Για να εμφανίσετε ένα γράφημα με αυτές τις πληροφορίες στο Dock, επιλέξτε Προβολή > Εικονίδιο Dock > Εμφάνιση χρήσης CPU.
  • Για να ανοίξετε ένα παράθυρο στο οποίο εμφανίζεται η πρόσφατη δραστηριότητα του επεξεργαστή, επιλέξτε Παράθυρο > Ιστορικό CPU. Για να εμφανίσετε ένα γράφημα με αυτές τις πληροφορίες στο Dock, επιλέξτε Προβολή > Εικονίδιο Dock > Εμφάνιση ιστορικού CPU.

Memory (Μνήμη)

Το τμήμα “Μνήμη” εμφανίζει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η μνήμη.

yosemite-activity_monitor-memory

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο κάτω μέρος του τμήματος “Μνήμη”:

  • Πίεση μνήμης: Το γράφημα “Πίεση μνήμης” αναπαριστά τη διαθεσιμότητα των πόρων μνήμης. Το γράφημα μετακινείται από τα δεξιά προς τα αριστερά και ενημερώνεται με τη συχνότητα που έχετε ορίσει στην επιλογή Προβολή > Συχνότητα ενημέρωσης. Η τρέχουσα κατάσταση των πόρων μνήμης υποδεικνύεται από το χρώμα στο δεξί μέρος του γραφήματος:
    • Πράσινο: Διατίθενται πόροι μνήμης.
    • Κίτρινο: Εξακολουθούν να διατίθενται πόροι μνήμης αλλά χρησιμοποιούνται από διεργασίες διαχείρισης μνήμης, όπως είναι η συμπίεση.
    • Κόκκινο: Οι πόροι μνήμης έχουν εξαντληθεί και το macOS χρησιμοποιεί το δίσκο εκκίνησης για μνήμη. Για να ελευθερώσετε περισσότερη μνήμη RAM, μπορείτε να τερματίσετε μία ή περισσότερες εφαρμογές ή να εγκαταστήσετε περισσότερη RAM. Αυτή είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι ο Mac σας ίσως να χρειάζεται περισσότερη RAM.
  • Φυσική μνήμη: Η ποσότητα μνήμης RAM που είναι εγκατεστημένη στο Mac σας.
  • Μνήμη που χρησιμοποιείται: Η συνολική ποσότητα μνήμης που χρησιμοποιείται τη δεδομένη στιγμή από όλες τις εφαρμογές και τις διεργασίες του macOS.
    • Μνήμη εφαρμογών: Η συνολική ποσότητα μνήμης που χρησιμοποιείται τη δεδομένη στιγμή από εφαρμογές και τις διεργασίες τους.
    • Καλωδιωμένη μνήμη: Η μνήμη που δεν μπορεί να συμπιεστεί ή να μεταφερθεί στο δίσκο εκκίνησης και, επομένως, πρέπει να παραμείνει στη RAM. Η καλωδιωμένη μνήμη που χρησιμοποιείται από διεργασίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες διεργασίες. Η ποσότητα καλωδιωμένης μνήμης που χρησιμοποιείται από μια εφαρμογή καθορίζεται από τον προγραμματιστή της εφαρμογής.
    • Συμπιεσμένη: Η ποσότητα μνήμης στη RAM που έχει συμπιεστεί ώστε να υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη RAM για άλλες διεργασίες. Ελέγξτε τη στήλη “Συμπιεσμένη μνήμη” για να δείτε την ποσότητα μνήμης που έχει συμπιεστεί για κάθε διεργασία.
  • Χρήση χώρου swap: Ο χώρος που χρησιμοποιείται στο δίσκο εκκίνησης από τη διαχείριση μνήμης του macOS. Είναι φυσιολογικό να δείτε ορισμένη δραστηριότητα εδώ. Εφόσον η πίεση μνήμης δεν βρίσκεται σε κόκκινη κατάσταση, το macOS έχει διαθέσιμους πόρους μνήμης.
  • Αρχεία σε προσωρινή μνήμη: Μνήμη που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από εφαρμογές και είναι διαθέσιμη τη δεδομένη στιγμή για χρήση από άλλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε το Mail και έπειτα το κλείσετε, η RAM που χρησιμοποιούσε το Mail γίνεται μέρος της μνήμης που χρησιμοποιείται από αρχεία στην προσωρινή μνήμη και, στη συνέχεια, αυτή η μνήμη γίνεται διαθέσιμη σε άλλες εφαρμογές. Αν ανοίξετε ξανά το Mail πριν χρησιμοποιηθεί (αντικατασταθεί) η μνήμη με τα προσωρινά αρχεία του από μια άλλη εφαρμογή, το Mail θα ανοίξει πιο γρήγορα επειδή αυτή η μνήμη μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε μνήμη εφαρμογής, χωρίς να χρειάζεται να φορτωθούν τα περιεχόμενά της από το δίσκο εκκίνησης.

Ενέργεια (Energy)

Το τμήμα “Ενέργεια” εμφανίζει τη συνολική ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται από κάθε εφαρμογή:

  • Επίπτωση ενέργειας: Μια σχετική μέτρηση της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργειας από την εφαρμογή. Τα χαμηλότερα ποσά είναι καλύτερα. Ένα τρίγωνο αριστερά από το όνομα της εφαρμογής υποδεικνύει ότι η εφαρμογή περιέχει πολλές διεργασίες. Κάντε κλικ στο τρίγωνο για να δείτε λεπτομέρειες για κάθε διεργασία.
  • Μέση επίπτωση ενέργειας: Η μέση επίπτωση ενέργειας για τις τελευταίες 8 ώρες ή από την ώρα εκκίνησης του Mac, όποιο έχει μικρότερη χρονική διάρκεια. Η μέση επίπτωση ενέργειας εμφανίζεται επίσης για τις εφαρμογές που εκτελούνταν τη δεδομένη στιγμή, αλλά έχουν τερματιστεί έκτοτε. Τα ονόματα αυτών των εφαρμογών εμφανίζονται αχνά.
  • App Nap: Οι εφαρμογές που υποστηρίζουν το App Nap καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια όταν είναι ανοιχτές και δεν χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή μπορεί να είναι σε κατάσταση ύπνου όταν είναι κρυμμένη πίσω από άλλα παράθυρα ή όταν είναι ανοιχτή σε έναν χώρο τον οποίο δεν προβάλετε τη δεδομένη στιγμή.
  • Αποτροπή ύπνου: Υποδεικνύει αν μια εφαρμογή αποτρέπει τον Mac σας από τη μετάβαση σε κατάσταση ύπνου.

yosemite-activity_monitor-energy

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο κάτω μέρος του τμήματος “Ενέργεια”:

  • Επίπτωση ενέργειας: Μια σχετική μέτρηση της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από όλες τις εφαρμογές. Το γράφημα μετακινείται από τα δεξιά προς τα αριστερά και ενημερώνεται με τη συχνότητα που έχετε ορίσει στην επιλογή Προβολή > Συχνότητα ενημέρωσης.
  • Κάρτα γραφικών: Ο τύπος της κάρτας γραφικών που χρησιμοποιείται τη δεδομένη στιγμή. Οι κάρτες υψηλότερης απόδοσης χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Οι Mac που υποστηρίζουν την αυτόματη εναλλαγή γραφικών, εξοικονομούν ενέργεια χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Όταν μια εφαρμογή χρειάζεται περισσότερη ισχύ, αυτοί οι Mac πραγματοποιούν εναλλαγή σε μια κάρτα γραφικών υψηλότερης απόδοσης. Η ένδειξη “Ενσωματωμένη” σημαίνει ότι ο Mac χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Η ένδειξη “Υψηλή απόδοση” σημαίνει ότι ο Mac χρησιμοποιεί την κάρτα γραφικών υψηλής απόδοσης. Για να αναγνωρίσετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την κάρτα γραφικών υψηλής απόδοσης, αναζητήστε τις εφαρμογές με την ένδειξη “Ναι” στη στήλη “Απαιτεί GPU υψηλής απόδοσης”.
  • Φόρτιση που απομένει: Το ποσοστό της φόρτισης που απομένει στην μπαταρία ενός φορητού Mac.
  • Χρόνος μέχρι την πληρότητα: Ο χρόνος που ο φορητός Mac πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένος σε μια πρίζα ρεύματος μέχρι να φορτιστεί πλήρως.
  • Χρόνος σε ρεύμα AC: Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την ώρα που ο φορητός Mac συνδέθηκε σε μια πρίζα ρεύματος AC.
  • Χρόνος που απομένει: Ο εκτιμώμενος χρόνος διάρκειας μπαταρίας που απομένει στο φορητό Mac.
  • Χρόνος σε μπαταρία: Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την ώρα που ο φορητός Mac αποσυνδέθηκε από την πρίζα ρεύματος AC.
  • Μπαταρία (τελευταίες 12 ώρες): Το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας του φορητού Mac τις τελευταίες 12 ώρες. Το πράσινο χρώμα υποδεικνύει την ώρα που ο Mac τροφοδοτήθηκε με ρεύμα από ένα τροφοδοτικό.

Καθώς αυξάνεται η χρήση ενέργειας, μειώνεται η διάρκεια του χρόνου που ο Mac μπορεί να λειτουργήσει με μπαταρία. Αν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού Mac σας είναι μικρότερη από ό,τι συνήθως, μπορείτε να ελέγξετε τη στήλη “Μέση επίπτωση ενέργειας” για να δείτε τις εφαρμογές που έχουν χρησιμοποιήσει την περισσότερη ενέργεια πρόσφατα. Τερματίστε αυτές τις εφαρμογές αν δεν τις χρειάζεστε ή επικοινωνήστε με τον προγραμματιστή της εφαρμογής αν παρατηρήσετε ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια ακόμα και όταν εμφανίζεται αδρανής.

Δίσκος (Disk)

Στο τμήμα “Δίσκος” εμφανίζεται η ποσότητα των δεδομένων που κάθε διεργασία έχει κάνει ανάγνωση και εγγραφή στο δίσκο. Εμφανίζονται επίσης οι “εισερχόμενες αναγνώσεις” και οι “εξερχόμενες εγγραφές” (IO). Αυτές οι τιμές υποδεικνύουν το πλήθος των φορών που ο Mac έχει αποκτήσει πρόσβαση στο δίσκο για ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων.

yosemite-activity_monitor-disk

Οι πληροφορίες στο κάτω μέρος του τμήματος “Δίσκος” εμφανίζουν τη συνολική δραστηριότητα του δίσκου σε όλες τις διεργασίες. Το γράφημα μετακινείται από τα δεξιά προς τα αριστερά και ενημερώνεται με τη συχνότητα που έχετε ορίσει στην επιλογή Προβολή > Συχνότητα ενημέρωσης. Το γράφημα περιλαμβάνει επίσης ένα αναδυόμενο μενού για εναλλαγή μεταξύ της εμφάνισης IO ή δεδομένων ως μονάδας μέτρησης. Το μπλε χρώμα εμφανίζει είτε τον αριθμό των νημάτων ανά δευτερόλεπτο είτε την ποσότητα των δεδομένων που διαβάστηκαν ανά δευτερόλεπτο. Το κόκκινο χρώμα εμφανίζει είτε τον αριθμό των εξερχόμενων εγγραφών ανά δευτερόλεπτο είτε την ποσότητα των δεδομένων που εγγράφηκαν ανά δευτερόλεπτο.

Για να εμφανίσετε ένα γράφημα με τη δραστηριότητα του δίσκου, επιλέξτε Προβολή > Εικονίδιο Dock > Εμφάνιση δραστηριότητας δίσκου.

Δίκτυο (Network)

Το τμήμα “Δίκτυο” εμφανίζει την ποσότητα δεδομένων που ο Mac αποστέλλει ή λαμβάνει μέσω του δικτύου σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσετε τις διεργασίες που αποστέλλουν ή λαμβάνουν τα περισσότερα δεδομένα.

yosemite-activity_monitor-network

Οι πληροφορίες στο κάτω μέρος του τμήματος “Δίκτυο” εμφανίζουν τη συνολική δραστηριότητα δικτύου σε όλες τις εφαρμογές. Το γράφημα μετακινείται από τα δεξιά προς τα αριστερά και ενημερώνεται με τη συχνότητα που έχετε ορίσει στην επιλογή Προβολή > Συχνότητα ενημέρωσης. Το γράφημα περιλαμβάνει επίσης ένα αναδυόμενο μενού για εναλλαγή μεταξύ της εμφάνισης πακέτων ή δεδομένων ως μονάδας μέτρησης. Το μπλε χρώμα εμφανίζει είτε τον αριθμό των πακέτων είτε την ποσότητα των δεδομένων που ελήφθησαν ανά δευτερόλεπτο. Το κόκκινο χρώμα εμφανίζει είτε τον αριθμό των πακέτων είτε την ποσότητα των δεδομένων που απεστάλησαν ανά δευτερόλεπτο.

Για να εμφανίσετε ένα γράφημα με τη χρήση δικτύου στο Dock, επιλέξτε Προβολή > Εικονίδιο Dock > Εμφάνιση χρήσης δικτύου.

Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Πατέρας δύο τέκνων, της Ζωής και της Darkpony Digital.

macuser_icon