macOS Mojave: Πρώτη επίσημη παρουσίαση
up_icon
OS X Applications

macOS Mojave: Πρώτη επίσημη παρουσίαση

05 Ιουνίου 2018 Vasilis Ananiadis

macOS Mojave: Πρώτη επίσημη παρουσίαση

macos-mojave

Η Apple ανακοίνωσε επίσημα το νέο macOS Mojave, παρουσιάζοντας μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά του στο keynote του WWDC 2018.


macOS Mojave – Dark mode

Το Dark mode είναι μια νέα λειτουργία που σας βοηθάει να επικεντρωθείτε στην εργασία σας. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε από τις Επιλογές Συστήματος για να δημιουργήσετε ένα όμορφο, χωρίς αντιπερισπασμούς περιβάλλον το οποίο είναι εξαιρετικά φιλικό προς τα μάτια σας. Η λειτουργία Dark mode είναι συμβατή με τις ενσωματωμένες εφαρμογές που έρχονται με το Mac σας, ωστόσο υποστηρίζεται και από τρίτες εφαρμογές.

macOS Mojave – Dynamic Desktop

Προσαρμόστε το περιβάλλον εργασίας σας με μια μεταβαλλόμενη εικόνα στην επιφάνεια εργασίας, η οποία αλλάζει σύμφωνα με την ώρα της ημέρας.

macOS Mojave – Stacks

Τα Stacks καθαρίζουν τις ακατάστατες επιφάνειες εργασίας, οργανώνοντας αυτόματα τα αρχεία σας σε σχετικούς φακέλους (φωτογραφίες, αρχεία, spreadsheets, PDFs κ.α.). Μπορείτε να τακτοποιήσετε τα αρχεία σας με βάση την ημερομηνία για να χωρίσετε τη δουλειά σας σε ομάδες και παράλληλα μπορείτε να κάνετε tag αρχεία με συγκεκριμένα metadata, όπως τα ονόματα των πελατών ώστε να τα διαχειρίζεστε αποτελεσματικότερα.

macOS Mojave – Finder

Με το macOS Mojave, ο Finder γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικός. Πλέον, μπορείτε να εντοπίσετε αρχεία γρήγορα, απλώς με βάση την εμφάνιση τους με το νέο Gallery View και να πραγματοποιήσετε άμεσα ενέργειες στα αρχεία χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε κάποια τρίτη εφαρμογή.

macOS Mojave – Quick look

Πλέον, με ένα και μόνο άγγιγμα του πλήκτρου space, μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα από μια γρήγορη ματιά. Το macOS Mojave σας δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσετε εργασίες στο αρχείο που επιθυμείτε, χωρίς να ανοίξετε κάποια τρίτη εφαρμογή. Μπορείτε π.χ να κάνετε σήμανση εγγράφου, να κάνετε περιστροφή και περικοπή εικόνων, ακόμη και να κόψετε κομμάτια από αρχεία ήχου ή βίντεο. Όταν τελειώσετε με τις αλλαγές σας, θα μπορείτε να προχωρήσετε σε κοινοποίηση του αρχείου απευθείας από την εφαρμογή (σε eMail, Messages ή AirDrop).

macOS Mojave – Screenshots

Στο macOS Mojave ένα νέο εύχρηστο μενού περιλαμβάνει εργαλεία και επιλογές για την καταγραφή της οθόνης, όπως π.χ. η χρήση χρονοδιακόπτη εκκίνησης. Τραβήξτε ένα screenshot και το thumbnail του θα εμφανιστεί στη γωνία της οθόνης σας. Αφήστε το εκεί και θα αποθηκευτεί αυτόματα στην τοποθεσία που εσείς έχετε επιλέξει. Ή επιλέξτε το με ένα κλικ για να το παραμετροποιήσετε, όπως ακριβώς έχετε μάθει στο iOS 11.

macOS Mojave – Continuity Camera

Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το iPhone σας για να τραβήξετε φωτογραφίες ή να σκανάρετε αρχεία τα οποία θα εμφανίζονται αυτόματα στο Mac σας. Απλά επιλέξτε “Εισαγωγή φωτογραφίας” από το μενού επεξεργασίας. Η λειτουργία Continuity Camera υποστηρίζει τις εφαρμογές Mail, Notes, Pages, Keynote, Numbers και πολλές άλλες.

macOS Mojave – FaceTime (μέχρι 32 άτομα)

Με το macOS Mojave, θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε ομαδικές κλήσεις FaceTime με έως και 32 άτομα. Προσκαλέστε όποιον θέλετε να συμμετέχει στην κλήση σας, ενώ βρίσκεται σε πρόοδο. Όλες οι συσκευές της Apple θα είναι συμβατές με την νέα λειτουργία FaceTime: Mac, iPhone, iPad, ακόμη και το Apple Watch.

macOS Mojave – New Apps

News, Stocks, Home και Voice Memos: Τέσσερις από τις εφαρμογές που αγαπήθηκαν στο iOS είναι έτοιμες να λάμψουν με τη νέα έκδοση τους σε Mac.

macOS Mojave – Mac App Store

Το Mac App Store ανανεώνεται με νέο περιεχόμενο (Αφιερώματα, βίντεος) και εμφάνιση, στα πρότυπα του iOS App store.

macOS Mojave – Privacy and Security

Το macOS Mojave προσφέρει βελτιωμένες λειτουργίες διαχείρισης προσωπικών δεδομένων με  στόχο την προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας του χρήστη. Όπως και με το iOS 12 η Apple κάνει ακόμη δυσκολότερο το έργο των διαφημιστικών εταιρειών καθώς αυξάνει τα επίπεδα ιδιωτικότητας του χρήστη στο Safari. Πλέον, τα Share buttons και Comment Widgets (βλ. Facebook κ.α.) δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν το χρήστη κατά την περιήγηση του στις ιστοσελίδες, εκτός και ο ίδιος δώσει σχετική πρόσβαση.

Επιπλέον, τα μοναδικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του χρήστη δεν είναι δυνατόν να συλλεχθούν από διαφημιστικές εταιρείες γεγονός το οποίο βάζει ταφόπλακα σε κάθε μορφή προσωποποιημένης διαφήμισης.

Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Πατέρας δύο τέκνων, της Ζωής και της Darkpony Digital.

macuser_icon