Πως το “Mastered for iTunes” επηρεάζει την ποιότητα της μουσικής

mastered

Είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα στο νέο τμήμα του iTunes Music Store με τίτλο Mastered for iTunes που ουσιαστικά φιλοξενεί υψηλότερης ποιότητας μουσικά κομμάτια στα 256kbps AAC σύμφωνα με τις οδηγίες της Apple. Ωστόσο, αξίζει όλος αυτός ο κόπος; Ο χρήστης μπορεί να καταλάβει την διαφορά στην ποιότητα;

Η απάντηση με λίγα λόγια είναι ναι. Το πρόγραμμα Mastered for iTunes έχει διαφορά στην ποιότητα σε σχέση με τα απλά κομμάτια. Η ιστοσελίδα ArsTechnica σε συνεργασία με διάφορους μηχανικούς ήχου πραγματοποίησε μερικές δοκιμές και συμπέραναν ότι είναι, όντως, εφικτό να βελτιωθεί η ποιότητα των κομματιών με μερική δουλειά. Τα τεστ περιλάμβαναν δοκιμές σε έναν μεγάλο συνδυασμό των αρχικών 24-bit, 96kHz ηχογραφήσεων, μη-συμπιεσμένα WAV αρχεία, στάνταρ iTunes Store κομμάτια αλλά και τα νέα Mastered for iTunes. Σε ένα παράδειγμα το κομμάτι του iTunes Store ακουγόταν «boxy» και «muffled» σε σχέση με το αρχικό WAV αρχείο αλλά μετά την επεξεργασία στα πρότυπα του Mastered for iTunes το κομμάτι ήταν πολύ καλύτερο και πιο «ζωντανό».

Μέρος της δυσκολίας στην αξιολόγηση της ποιότητας του ήχου προέρχεται από την διαφορετική απόκριση των συχνοτήτων στα αυτιά του ανθρώπου. Μερικές διαφορές μπορούν να ποσοτικοποιηθούν  χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάλυση των κυμάτων αλλά ουσιαστικά ο τελικός κριτής είναι τα ίδια μας τα αυτιά και το πως ερμηνεύουν τους ήχους.

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα της Apple αποτελεί ένα πολύ καλό βήμα για τους μουσικούς και τους επαγγελματίες του είδους αλλά και για τον τελικό καταναλωτή. Είναι θετικό που ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες επιλέγουν το Mastered for iTunes σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του ήχου σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα πώλησης μουσικής παγκοσμίως.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα του ArsTechnica εδώ.

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook