Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Motorola για κατάχρηση πατεντών εναντίον της Apple

Motorola

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Motorola Mobility για κάτι που μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων όσον αφορά τις standard-essential πατέντες (SEP) της εταιρείας που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αγωγές εναντίον της Apple στη Γερμανία.

Η χρησιμοποίηση τέτοιων απαραίτητων πατεντών σε δικαστικές αγωγές όταν υπάρχει ενδιαφέρον αδειοδότησης με λογικούς όρους (κατάσταση FRAND – fair, reasonable and non-disciminatory) καταδικάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ενδεχομένως μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του καταναλωτή. «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ακρογωνιαίος λίθος για την καινοτομία και ανάπτυξη», αναφέρει ο επικεφαλής Χουακίν Αλμούνια. «Αλλά το ίδιο είναι και ο ανταγωνισμός. Πιστεύω ότι οι εταιρείες πρέπει να ξοδεύουν τον χρόνο τους καινοτομώντας στα πλαίσια των προϊόντων που προσφέρουν – και όχι καταχραζόμενοι την πνευματική τους ιδιοκτησία εναντίον των ανταγωνιστών τους και εις βάρος των καταναλωτών».

Η σημερινή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μέρος της έρευνας που είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2012 και δεν αποτελεί τετελεσμένη απόφαση. Η Motorola θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερασπιζόμενη τις πράξεις της προτού παρθεί η τελική απόφαση. Εάν η Motorola δεχτεί ποινή αυτή θα μπορούσε να φτάσει έως και το 10 τοις εκατό των ετήσιων εσόδων της.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και άλλες πρόσφατες δικαστικές ετυμηγορίες κατά της Motorola εγείρουν το σοβαρότατο ερώτημα: γιατί η Google εν τέλει εξαγόρασε την Motorola;

[via Europa]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook