Πρόβλημα στη μπαταρία του PlayBook ίσως καθυστερήσει την κυκλοφορία του [Update]

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής Shaw Wu η Research in Motion (RIM) ενδέχεται να καθυστερήσει την κυκλοφορία του PlayBook καθώς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τη μπαταρία. Η διάρκεια ζωής της είναι μόνο λίγες ώρες και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συναγωνιστεί τις 10 ώρες λειτουργίας του iPad.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα απαιτείται επανασχεδιασμός σε κάποια μέρη του PlayBook, μια διαδικασία δηλαδή αρκετά χρονοβόρα. Ίσως αυτός να είναι και λόγος που η RIM δεν το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα προβλεπόμενα έσοδα του δεύτερου εξαμήνου, αν και το PlayBook αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2011.

O Wu υποστηρίζει ακόμα ότι η μικρή διάρκεια της μπαταρίας μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι το λογισμικό QNX, που θα χρησιμοποιεί το PlayBook, δεν είχε αρχικά σχεδιαστεί για mobile environments.

playbook

Αναφέρει επίσης ότι παρά την καλή πρόοδο του QNX, στη RIM προβληματίζονται με τη διατήρηση δύο λειτουργικών συστημάτων (του BlackBerry OS 6 και του QNX). Παρ’ όλα αυτά τα στελέχη της RIM δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον του PlayBook και πιστεύουν ότι θα είναι πολύ καλύτερο του iPad. Προσδοκούν σε πωλήσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ ενός και οκτώ εκατομμυρίων συσκευών για το 2011.

Ο Shaw Wu αντίθετα δε συμμερίζεται την αποψη αυτή, συγκεκριμένα αναφέρει:

“We are not convinced that tablets outside of the iPad will see high volume success”

Η εκτίμηση του για τις πωλήσεις του PlayBook είναι πως δε θα ξεπεράσουν τις 700.000 μέσα στο 2011. Όπως και να έχει το νούμερο αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα 4,19 εκατομμύρια iPad που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα.

Update: Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της αναφοράς του Shaw Wu και η RIM εξέδωσε επίσημη διάψευση υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται θέμα μπαταρίας και ότι κινείται μέσα στο χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε θέσει. Ταυτόχρονα υπόσχεται ότι το PlayBook θα είναι ένα tablet υψηλών προδιαγραφών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Any testing or observation of battery life to date by anyone outside of RIM would have been performed using pre-beta units that were built without power management implemented. RIM is on track with its schedule to optimize the BlackBerry PlayBook’s battery life and looks forward to providing customers with a professional grade tablet that offers superior performance with comparable battery life.”

[via AppleInsider 1AppleInsider 2]

About