Πως προέκυψε το όνομα Safari για τον browser της Apple

safari

O Don Melton, πρώην εργαζόμενος στην Apple και υπεύθυνος της ομάδας Safari και Webkit στην εταιρεία, διηγείται πως άκουσε για πρώτη φορά το όνομα ‘Safari’ να επιλέγεται ως το όνομα του μυστικού web browser που ετοίμαζε η Apple 30 μέρες πριν κυκλοφορήσει και επίσημα στις 7 Ιανουαρίου του 2003.

O Don ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε το όνομα αυτό. Αυτό που θυμάται ήταν ότι το καλοκαίρι του 2002 ο Steve Jobs και η διοικητική ομάδα στην Apple συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονταν ένα όνομα για το project που μέχρι τότε είχε την κωδική ονομασία ‘Alexander’. «Θυμάμαι ότι ο Steve άρχισε να λέει φωναχτά κάποια ονόματα […] και ένα που ξεχώρισε ήταν το Freedom (ελευθερία)», γράφει ο Melton. Ήταν ένα όνομα που εκπροσωπούσε την ελευθερία από την Microsoft και τον Internet Explorer, την εταιρεία και τον browser αντίστοιχα στον οποίο βασίζονταν εκείνη την περίοδο.

Ευτυχώς, το όνομα αυτό τελικά δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης. Από’ κει και πέρα υπήρξαν κάποιες σύντομες συζητήσεις κάθε μήνα αλλά τίποτα δεν είχε ξεχωρίσει. «Τελικά σταμάτησα να το σκέφτομαι γιατί είχε περισσότερο σημαντικά πράγματα να ανησυχώ – όπως στο να τελειώσω το μηχανικό κομμάτι. Γι’ αυτό ήμουν υπεύθυνος άλλωστε».

Αργότερα, για κάποια περίοδο κάποιος σκέφτηκε το όνομα ‘iBrowse’, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρκετά ως εναλλακτικό όνομα και ως αστείο ανάμεσα στους μηχανικούς. Πως καταλήξαμε τελικά στο Safari; O Melton γράφει:

Πρέπει να ήταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης βδομάδας του Δεκεμβρίου που βγήκα έξω από το Cafee Macs, την εταιρική καφετέρια, κατευθυνόμενος προς το γραφείο όταν είδα τον Kurt Knight, διευθυντής marketing προϊόντων, να με πλησιάζει.

“Τι συμβαίνει;”

“Διάλεξαν ένα όνομα”

[…]

“Τι είναι;” ρώτησα με σφιχτά τα δόντια

“Safari”, ψιθύρισε ο Kurt.

Το όνομα αρχικά δεν φάνηκε κάτι ιδιαίτερο αλλά σταδιακά όσο περνούσε η ώρα γινόταν ολοένα και πιο αγαπητό. «Μπορούσα να φανταστώ το ‘Safari’ στο Mac OS X dock», λέει ο Melton κλείνοντας το άρθρο του με ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που πρότεινε το όνομα αυτό.

Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Melton εδώ.

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook