Ασφάλεια και προστασία στο OS X

Το OS X είναι κατά γενική ομολογία ένα αρκετά ασφαλές λειτουργικό που μπορεί και  παρέχει στον χρήστη επιπρόσθετες δυνατότητες για την περαιτέρω ασφάλεια και προστασία των προσωπικών του δεδομένων.

Όλες αυτές οι επιλογές βρίσκονται συγκεντρωμένες στις ρυθμίσεις του υπολογιστή μας και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο ->System Preferences->Security & Privacy

Στο πάνελ αυτό θα δούμε τέσσερις καρτέλες: General, FileVault, Firewall και Privacy.

General

Από εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε για μεγαλύτερη ασφάλεια να ζητείται ο κωδικός μας μετά από επαναφορά από sleep ή screensaver. Καλό είναι να το ενεργοποιηθεί εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή συχνά σε εξωτερικούς χώρους όπου μπορεί να έχουν πρόσβαση άλλα άτομα. Επίσης, καλό είναι να απενεργοποιήσουμε το Automatic Login στον υπολογιστή μας.

FileVault

Στο OS X Lion έχουμε την δεύτερη έκδοση του FileVault που προσφέρει πλήρη κρυπτογράφηση των αρχείων και δεδομένων του σκληρού δίσκου στο Mac χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο XTS-AES 128.

Η κρυπτογράφηση του δίσκου γίνεται στιγμιαία χωρίς να επιβαρύνεται το σύστημα ταυτόχρονα με όποια εργασία εκτελεί ο χρήστης. Εάν επιλέξετε την κρυπτογράφηση θα σας ζητηθεί ο κωδικός σας ενώ θα δημιουργηθεί και ένα recovery key για περιπτώσεις ανάγκης. Φυλάξτε καλά αυτόν τον κωδικό γιατί εάν το χάσετε δεν υπάρχει γυρισμός.

Με το FileVault 2 είναι δυνατή, επίσης, και η κρυπτογράφηση εξωτερικών δίσκων μέσω USB ή FireWire.

Μπορείτε φυσικά ανά πάσα στιγμή να απενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση του δίσκου γυρνώντας στην προηγούμενη κατάσταση.

 

Firewall

Εννοείται ότι αν θέλουμε να έχουμε έστω και ένα ελάχιστο βαθμό ασφαλείας στις διαδικτυακές μας αναζητήσεις πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένο το FireWall.

Στις επιλογές Advanced μπορούμε να δούμε αναλυτικά τι πρόσβαση έχει κάθε εφαρμογή και αν θέλουμε να επιτρέψουμε ή όχι την σύνδεση.

Privacy

Η καρτέλα αυτή δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να αποστέλλονται διαγνωστικές πληροφορίες στην Apple και να δείτε ποιες εφαρμογές κάνουν χρήση των υπηρεσιών τοποθεσίας.

Μερικά ακόμα tips για την προστασία σας

1. Απενεργοποιήστε το Open “safe” files after downloading στο Safari

2. Χρησιμοποιήστε κάποιο πρόγραμμα όπως το 1Password για τη διαχείριση των κωδικών σας. Μην χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς. Η εφαρμογή μπορεί να παράγει για σας τυχαίους κωδικούς.

3. Χρησιμοποιήστε το “Secure Empty Trash” για το άδειασμα του κάδου για την πλήρη διαγραφή των αρχείων.

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook