Πως πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Lala με τον Steve Jobs

color

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα του Aubrey Johnson, πρώην εργαζόμενου της Color που εξαγόρασε η Apple πριν λίγο καιρό, ρίχνει μια ματιά στα παρασκήνια της εξαγοράς της Color και της Lala, εταιρειών που ιδρύθηκαν από τον Bill Nguyen.

H Lala ήταν μια μουσική υπηρεσία στα πρότυπα που λειτουργεί σήμερα το Pandora επιτρέποντας στους χρήστες την ακρόαση μουσικής από ένα κατάλογο 7 εκατομμυρίων κομματιών συνήθως σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του iTunes Store. Η Lala, μάλιστα, είχε ένα ακόμα πλεονέκτημα σε σχέση με το iTunes στο ότι χάριν σε μια συμφωνία με την Google εμφανιζόταν πρώτη στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Ο Nguyen σκεφτόταν να πουλήσει την εταιρεία και έτσι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Η πρώτη εταιρεία που ενδιαφέρθηκε για τη Lala ήταν η Nokia, η οποία προσέφερε $11 εκατομμύρια, ποσό που ήταν απαράδεκτο για τον Nguyen. Αργότερα η Google έκανε την αντιπρότασή της αλλά ο Nguyen μην μένοντας ικανοποιημένος έκανε μερικά τηλεφωνήματα και κατάφερε να κλείσει συνάντηση με στελέχη της Apple. To 2009 o Nguyen παρευρέθηκε στο σπίτι του Steve Jobs μαζί με τους Eddy Cue, Tim Cook και λοιπά στελέχη. Ο Steve ξεκίνησε την συζήτηση τρώγοντας μια σαλάτα και λέγοντας:

“Θα σου δώσω έναν αριθμό Bill και αν σου αρέσει ας το κάνουμε και ας τελειώνουμε με αυτό το πράγματα. Okay;” O Bill συμφώνησε.

Ο Jobs πέρασε ένα κομμάτι χαρτί στον Nguyen και ο Bill έγνεψε καταφατικά. Η συμφωνία είχε γίνει.

Ο Nguyen συμφώνησε στο συνολικό ποσό των $160 εκατομμυρίων. Μετά την εξαγορά αρκετοί εργαζόμενοι αποχώρησαν από την εταιρεία μαζί με τον Nguyen που ίδρυσε την Color. H Apple προσέλαβε ξανά μερικούς από αυτούς τους ίδιους μηχανικούς με την εξαγορά της Color.

[via Aubrey]

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook