Η συνέντευξη του Tim Cook στο D11 [Video]

Tim Cook

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του Tim Cook στο ετήσιο συνέδριο D11. Ο CEO της Apple μίλησε για όλους και για όλα αποκαλύπτοντας ορισμένα σπουδαία πράγματα. Ας δούμε περιληπτικά τι ειπώθηκε [θα βρείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου].

Για την μετοχή

Ο Tim Cook τόνισε ότι η Apple δεν έχει απολύτως κανέναν κίνδυνο έχοντας πουλήσει 85 εκατομμύρια iPhones και 42 εκατομμύρια iPads από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. «Οι πελάτες τα αγαπούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Cook. Επίσης, στάθηκε και στο μερίδιο χρήσης στο Internet, στο οποίο η Apple κατέχει την πρωτιά.

«Η πτώση της μετοχής είναι εκνευριστική. Είναι εκνευριστική για τους επενδυτές και για όλους μας. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί.»

Νέα προϊόντα

«Το iPad mini δεν ήταν μια νέα κατηγορία. Πολλοί άνθρωποι συνδέουν την καινοτομία με νέες κατηγορίες». Η Apple έχει ορισμένα σπουδαία πράγματα και ιδέες για το μέλλον. «Νομίζω ότι έχουμε πολλά game changers σε μας», ανέφερε ο Cook.

Τηλεόραση

Ο Cook απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για το περιβόητο σετ τηλεόρασης. Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα μεγάλο όραμα για αυτό και στάθηκε στο Apple TV που έχει καταγράψει πάνω από 13 εκατομμύρια πωλήσεις συνολικά. «Είναι εξαιρετικό για τους καταναλωτές και από μια άποψη για την Apple. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα στην τηλεόραση που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Απαντήσαμε σε μερικά από αυτά, αλλά όχι όλα».

Wearable συσκευές

Ενδιαφέρον παρουσίασε το κομμάτι που ο Cook αναφέρθηκε σε συσκευές όπως το Google Glass και τόνισε ότι η κατηγορία έχει μεγάλο ενδιαφέρον. «Υπάρχουν ορισμένα θετικά στο προϊόν. Είναι δύσκολο να δεις την πιθανότητα να έχει ευρεία αποδοχή». Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτές οι συσκευές θεωρούνται για την Apple ως μέρος της post-PC “επανάστασης” και κάτι μεγαλύτερο από απλά συσκευές υγείας.

«Δεν υπάρχει κάτι σπουδαίο εκεί έξω από όσο έχω δει», αναφέρει ο Cook. «Δεν υπάρχει κάτι που θα πείσει ένα παιδί που δεν έχει φορέσει ποτέ γυαλιά ή βραχιόλι ή ρολόι ή οτιδήποτε να φορέσει ένα. Οπότε υπάρχουν πολλά πράγματα να λυθούν σε αυτόν τον τομέα».

Ο Cook δεν απάντησε ξεκάθαρα στο αν η Apple θα μπει σε αυτή την κατηγορία αλλά σημείωσε ότι είναι ένα «πολύ σημαντικό κλαδί του δέντρου».

Android

«Για μας η νίκη δεν ήταν ποτέ το να φτιάχνουμε τα περισσότερα. Κάνουμε τα καλύτερα PC, δεν κάνουμε τα περισσότερα. Κάνουμε τον καλύτερο music player και καταλήξαμε να κάνουμε τα περισσότερα. Κάνουμε τα καλύτερα tablets, κάνουμε τα περισσότερα. Κάνουμε το καλύτερο τηλέφωνο, δεν κάνουμε τα περισσότερα».

Εξηγώντας τη διαφορά στο θέμα αυτό ο Cook ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά τηλέφωνα που ονομάζονται smartphones αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο, ενώ και ο χρήστης δεν το χρησιμοποιεί ως τέτοιο».

iOS

O Cook χαρακτήρισε τη νέα έκδοση του iOS ως το αίσθημα που έχει κανείς τα Χριστούγεννα ανοίγοντας τα δώρα. «Το περασμένο Οκτώβριο αλλάξαμε τα πράγματα για να επισπεύσουμε την καινοτομία. Καταλάβαμε ότι ο Ive συνεισέφερε στην εμφάνιση και αίσθηση της Apple για πάρα πολλά χρόνια, και ότι θα μπορoύσε να κάνει το ίδιο και για το software».

Στην ουσία ο Cook επιβεβαίωσε κατά κάποιον τρόπο ότι το iOS 7 θα διαθέτει ένα αναβαθμισμένο γραφικό περιβάλλον σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

iPhone mini

Σχετικά με πολλαπλά προϊόντα όπως στο iPod ο Cook δεν απέκλεισε την πιθανότητα για το μέλλον. «Χρειάζεται πολύ δουλειά για να κάνεις ένα τηλέφωνο όταν διαχειρίζεσαι το hardware, software και υπηρεσίες σε αυτό. Επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Δεν επικεντρωνόμαστε στην δημιουργία πολλαπλών γραμμών».

«Τα διαφορετικά iPods εξυπηρετούν το καθένα διαφορετικό σκοπό, άτομο και ανάγκη. Για το τηλέφωνο αυτή είναι η ερώτηση. Είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να το κάνουμε αυτό;» Σχετικά με μια μεγαλύτερη οθόνη ο Cook ανέφερε: «Μια μεγάλη οθόνη σήμερα έρχεται με πολλούς συμβιβασμούς. Σωστό χρώμα, ισορροπία λευκού, αντανάκλαση, διάρκεια μπαταρίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σημαντικά. Σε αυτό το σημείο θεωρούμε ότι η Retina οθόνη είναι η καλύτερη. Σε έναν υποθετικό κόσμο όπου αυτοί οι συμβιβασμοί δεν υπήρχαν, θα μπορούσες να δεις μια μεγαλύτερη οθόνη ως κάτι το διαφορετικό».

Διάφορα

Ο Tim Cook απεκάλυψε ότι η Apple έχει ήδη εξαγοράσει 9 εταιρείες φέτος (δεν έχουν ανακοινωθεί όλες). Επίσης, μελλοντικά θα δοθούν αρκετά APIs στους developers αλλά μέχρι έναν βαθμό ώστε να μην χειροτερεύσει η εμπειρία χρήσης για τον πελάτη. Συγκεκριμένα, η λειτουργία chatheads στην νέα εφαρμογή του Facebook δεν πρόκειται να υπάρξει στο iOS.

Σχετικά με μια εφαρμογή της Apple για Android ο Cook ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιος «θρησκευτικός λόγος». Μόνο εάν είχε νόημα μια τέτοια μεταφορά θα γινόταν.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Tim Cook στο D11:

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook