Σκληρή κόντρα ΗΠΑ και Ε.Ε. "για τα μάτια" της Apple
up_icon
General

Σκληρή κόντρα ΗΠΑ και Ε.Ε. “για τα μάτια” της Apple

29 Αυγούστου 2016 Vasilis Ananiadis

Σκληρή κόντρα ΗΠΑ και Ε.Ε. “για τα μάτια” της Apple

USA vs Europe Apple

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να απαιτήσουν διαφυγόντες φόρους από την Apple.

Τονίζεται μάλιστα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προβούν σε αντίποινα εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν με τα σχέδιά τους, να απαιτήσουν δισεκατομμύρια δολάρια που αφορούν σε διαφυγόντες φόρους από την Apple και άλλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η κυβέρνηση Ομπάμα απέστειλε προειδοποίηση στην ΕΕ, αναφέροντας, ότι οι ευρωπαϊκές έρευνες στην υποτιθέμενη υπόθεση φοροδιαφυγής από αμερικανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Apple, της Amazon και της Starbucks, θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν ένα ατυχές διεθνές δεδικασμένο στην φορολογική πολιτική».

Σε κείμενο, το οποίο συντάχθηκε μετά από εντολή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι οι Βρυξέλλες, υπερβαίνουν των αρμοδιοτήτων τους και εξελίσσονται σε μια «υπερεθνική φορολογική αρχή». Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης, ότι εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να απαιτήσουν το ποσόν των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple για μη καταβληθέντες φόρους, οι ΗΠΑ θα «εξετάσουν τις πιθανές απαντήσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να ξεκαθαριστεί το κατά πόσον οι φορολογικές συμφωνίες της Apple με την Ιρλανδία, που επέτρεψαν στην εταιρεία να πληρώνει πολύ λίγους φόρους για τα εισοδήματά της σε ολόκληρη την Ευρώπη, οφείλονται σε κρατικές ενισχύσεις.

Η Επιτροπή αναμένεται τον επόμενο μήνα να λάβει απόφαση σχετικά με την υπόθεση, τη μεγαλύτερη έρευνα που αφορά σε εταιρική φοροδιαφυγή.

Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Πατέρας δύο τέκνων, της Ζωής και της Darkpony Digital.

macuser_icon