Τι σημαίνει για τους ανταγωνιστές η νίκη της Apple κατά της Samsung

apple v. samsung

Η Apple πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη σήμερα στις ΗΠΑ με το δικαστήριο να αναγνωρίζει την συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων της κατά της Samsung και αποδίδοντας αποζημίωση πάνω από $1 δις. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για την σημαντικότερη δίκη του αιώνα όσον αφορά την τεχνολογία με την Apple να κατηγορεί την Samsung ότι αντιγράφει τον σχεδιασμό του iPhone, iPad και iOS. Αναλυτικά για την απόφαση του δικαστηρίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά ότι και οι δύο πλευρές αναμένεται να ασκήσουν έφεση στις αποφάσεις του δικαστήριου ενώ εκκρεμεί και αίτημα για την απαγόρευση κυκλοφορίας των συσκευών της Samsung που οι ένορκοι έκριναν ότι παραβιάζουν πατέντες της Apple. Γενικότερα, η υπόθεση μπορεί να διαρκέσει ακόμα χρόνια από έφεση σε έφεση ενώ μπορεί να φτάσει και μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ.

Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους αυτή τη στιγμή είναι το πλήγμα που δέχτηκε η καινοτομία με την απόφαση αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω κομμάτι από την επίσημη δήλωση της Samsung: «[Η απόφαση] θα οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές, μικρότερη καινοτομία και πιθανόν υψηλότερες τιμές». Η πικρή αλήθεια για όσους πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, το webOS της Palm και το Windows Phone της Microsoft είναι δύο παραδείγματα λειτουργικών συστημάτων εντελώς καινοτόμα που δεν έχουν καμία σχέση με το iOS ενώ σε πολλά σημεία μάλιστα υπερτερούν αυτού. Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι Samsung και Google έχουν ήδη αναβαθμίσει σε πολλές περιπτώσεις το Android στα σημεία που βρέθηκαν ότι παραβιάζουν τις πατέντες της Apple, οπότε πρακτικά οι καταναλωτές δεν επηρεάζονται και δείχνει ότι δυνητικά οι δύο εταιρείες μπορούν εάν θέλουν να παρακάμψουν την πνευματική ιδιοκτησία της Apple.

Ωστόσο, αναμένουμε ότι θα απαγορευτούν από την κυκλοφορία πολλές συσκευές της Samsung κάτι που μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει πρόβλημα για το Android. Κυρίως, διότι η σημερινή απόφαση θα εκληφθεί ως προειδοποίηση στους υπόλοιπους κατασκευαστές ότι δεν μπορούν να αντιγράφουν την Apple χωρίς επιπτώσεις, κάτι που σημαίνει περισσότερες αγωγές, στις οποίες η πλειοψηφία των εταιρειών δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Ρεαλιστικά, οι περισσότεροι κατασκευαστές θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία αδειοδότησης με την Apple (όπως κάνουν ήδη και με την Microsoft) πιθανόν ανεβάζοντας ελάχιστα το κόστος των συσκευών τους.

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.

Follow me on twitter and facebook