up_icon
Applications General

Γνωριμία με το Time Machine

06 Μαΐου 2016 Macoutsinos user

Γνωριμία με το Time Machine

Apple-Time Machine

Σκέψου πόσες φορές έχεις ακούσει ότι καλό είναι να κρατάς αντίγραφα ασφαλείας. Μπορεί ήδη να κρατάς κάποια σε εξωτερικούς δίσκους, όποτε το θυμάσαι. Να έχεις κάποια άλλα σε υπηρεσίες όπως το iCloud Drive, το Dropbox και το OneDrive.

Η καλύτερη λύση όμως είναι αυτή που δεν χρειάζεται καν την παρέμβασή σου. Δηλαδή το Time Machine.

Τι χρειάζεσαι;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία Time Machine με οποιοδήποτε εξωτερικό σκληρό δίσκο, με όποιο τρόπο και αν συνδέεται αυτός με το Mac σου (USB, Thunderbolt ακόμη και FireWire).

Σε περίπτωση που δεν θες να έχεις έναν (ακόμη;) σκληρό δίσκο συνδεδεμένο στο σύστημά σου ή απλά σε ενοχλεί ο θόρυβος που κάνει ο δίσκος κάθε τόσο όταν λειτουργεί, τότε μπορεί να φροντίσεις ώστε να γίνονται σε άλλο σημείο του δικτύου σου τα αντίγραφα ασφαλείας. Το τελευταίο μπορείς να το πετύχεις με δύο τρόπους:

  • Με Time Capsule της Apple, που είναι συνδυασμός Airport Extreme και ενσωματωμένου σκληρού δίσκου
  • Mε το ίδιο το Airport Extreme, αφού συνδέσεις πάνω του όποιο σκληρό δίσκο θες μέσω της ενσωματωμένης θύρας USB.

Η πρώτη γνωριμία

Ανάλογα με την περίπτωση, όταν συνδέσεις για πρώτη φορά κάποιο σκληρό δίσκο στο σύστημά σου, μπορεί να ερωτηθείς αν θες να τον χρησιμοποιήσεις για αντίγραφα ασφαλείας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες λοιπόν, έχεις τις εξής επιλογές.

time-machine

Αν εμφανίζεται ήδη το εικονίδιο του Time Machine (ένα ρολόι με βέλος που το κυκλώνει με φορά αντίστροφη του ρολογιού) στο menu bar, μαζί με την ώρα, την επιλογή γλώσσας, την κατάσταση του ασύρματου δικτύου και άλλα, μπορείς να κάνεις κλικ και ύστερα στις ρυθμίσεις του Time Machine. Εναλλακτικές μπορείς να πας στις Ρυθμίσεις Συστήματος από το πλήκτρο με το σήμα της Apple τέρμα αριστερά στο menu bar και από εκεί να μπεις στην κατηγορία Time Machine.

time-machine

Στη νέα καρτέλα θα δεις έναν τεράστιο διακόπτη για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση και πλήκτρο για επιλογή σκληρού δίσκου.

time-machine

Κατά την επιλογή μπορείς, αν το επιθυμείς, να ζητήσεις να είναι κρυπτογραφημένα τα αντίγραφα ασφαλείας, για μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων σου. Μπορείς να κρατάς αντίγραφα και σε πολλαπλούς δίσκους αν ανησυχείς μήπως και καταστραφεί κάποιος σκληρός δίσκος και χάσεις τα αντίγραφα σου.

Στην ίδια γενική καρτέλα θα βρεις την επιλογή για εμφάνιση (ή όχι) του συμβόλου στο menu bar. Μπορεί να θες όλα να είναι διαφανή. Μπορεί να θες όμως να ξεχωρίζεις αν γίνεται back up από το σχετικό εικονίδιο που εμφανίζεται λίγο διαφορετικό σε τέτοιες περιπτώσεις. Ό,τι σε βολεύει. Στο εικονίδιο μπορείς να βλέπεις σε τι κατάσταση βρίσκεται η όλη διαδικασία. Η “Προετοιμασία” σημαίνει ότι το σύστημα εξετάζει τα αρχεία σου για αλλαγές. Μετά το back up, θα δεις την ένδειξη “Καθαρισμός” που σημαίνει ότι διαγράφονται αρχεία που είναι πλέον τόσο παλιά που δεν χωράνε/χρειάζονται στα αντίγραφα.

time-machine

Το πλήκτρο “Επιλογές” σε οδηγεί σε μια ρύθμιση ακόμη. Μπορείς να ορίσεις ποια δεδομένα/φακέλους θες να εξαιρούνται από τα αντίγραφα ασφαλείας. Μπορεί να πρόκειται για μη σημαντικά αρχεία ή οτιδήποτε. Σημασία έχει ότι μπορείς να φέρεις τα πάντα στα μέτρα σου.

Τα αντίγραφα

Άπαξ και ρυθμίσεις το Time Machine συμβαίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Γίνεται αντίγραφο κάθε μία ώρα. Από εκεί και πέρα διατηρούνται ωραία αντίγραφα για τις τελευταίες 24 ώρες, ημερήσια για τον τελευταίο μήνα και εβδομαδιαία από εκεί και πίσω. Όταν γεμίσει ο δίσκος που χρησιμοποιείς, διαγράφονται αυτόματα τα παλιότερα αντίγραφα.

Αν συνηθίζεις να βάζεις το σύστημά σου σε “ύπνο”, μην ανησυχείς. Το Time Machine κάνει ό,τι χρειάζεται ακόμη κι έτσι. Εκτός βέβαια αν απενεργοποιήσεις πλήρως τον υπολογιστή σου.

Αν είσαι πολλές ώρες εκτός βάσης με κάποιο MacBook αγκαλιά, τότε θα χαρείς να μάθεις ότι το σύστημα κρατά και πάλι τοπικά αντίγραφα των αλλαγών που γίνονται, τα οποία συγχρονίζονται όταν συνδεθείς και πάλι στο δίκτυό σου. Αποθηκεύεται ένα snapshot για τις τελευταίες 24 ώρες και από εκεί και πέρα εβδομαδιαία.

Το πρώτο αντίγραφο ασφαλείας θέλει και περισσότερη ώρα. Αν είναι πολλά τα δεδομένα και ασύρματη η σύνδεση, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν ώρες. Διότι στο πρώτο αντίγραφο αποθηκεύονται όλα τα αρχεία του συστήματός σου. Σε καθένα που ακολουθεί όμως αποθηκεύονται μόνο οι αλλαγές που έχουν γίνει. Οι διαγραφές, τα νέα αρχεία, τα τροποποιημένα κ.λπ. Για αυτό και διαρκούν πολύ, πολύ λιγότερο, ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα.

Τι κάνουμε όταν γίνει η “στραβή”

Από το εικονίδιο στο menu bar, από εικονίδιο στο Dock, αν έχεις επιλέξει να το κρατάς εκεί, μπορείς να ενεργοποιήσεις το “ταξίδι στο χρόνο” που υπόσχεται το Time Machine. Αν έχεις ανοιχτό φάκελο του Finder, τότε μπορείς να ψάξεις για περιεχόμενα του φακέλου αυτού από παλιά. Αν είσαι στο Mail.app, μπορείς να αναζητήσεις email που σβήστηκαν από λάθος. Αρκεί να κινηθείς στη “χρονογραμμή”, όσο πίσω σου επιτρέπουν τα διαθέσιμα αντίγραφα ασφαλείας. Όταν βρεις το αρχείο που θες μπορείς να το επαναφέρεις στο…παρόν. Μπορείς να διαλέξεις και να επαναφέρεις πολλαπλά αρχεία και φακέλους αν θες.

Τα αρχεία που βλέπεις στο “παρελθόν” είναι συμβατά με Quick Look. Επιλέγοντάς τα και πατώντας το πλήκτρο space μπορείς να δεις το περιεχόμενό τους για να σιγουρευτείς πως είναι αυτά που αναζητάς πριν τα επαναφέρεις.

Επαναφορά συστήματος

Το Time Machine back up είναι ό,τι πρέπει και για άλλες περιπτώσεις. Μπορείς να αγοράσεις νέο Mac και να κάνεις restore από το Time Machine για να τα βρεις όλα έτοιμα, όπως τα είχες και πριν. Αντίστοιχα μπορείς να “σωθείς” σε περίπτωση ζημιάς στο βασικό δίσκο του συστήματός σου. Αν σου τύχει κάτι τέτοιο (μακριά από όλους μας τέτοια ενδεχόμενα), θα εκτιμήσεις σίγουρα την έμπνευση που είχε η Apple για το Time Machine αλλά και την κίνηση που έκανες για να γυρίσεις εκείνον τον ένα διακόπτη για να το ενεργοποιήσεις.

via i-System

Macoutsinos user

macuser_icon