up_icon
How-To Top Featured

Χρησιμοποιήστε plugins και impulses στο GarageBand

03 Φεβρουαρίου 2012 Harry Souris

Χρησιμοποιήστε plugins και impulses στο GarageBand

Ως μέρους του αφιερώματος για την ηχογράφηση κιθάρας σε Mac που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει την χρησιμοποίηση ενός αντάπτορα για να συνδέσουμε κατευθείαν την κιθάρα μας στον υπολογιστή.

Plugins and impulses on GarageBand

Με τον αντάπτορα αυτό επιτυγχάνουμε το πρώτο βήμα. Τη σύνδεση του οργάνου στον υπολογιστή. Το δεύτερο βήμα αφορά τη χρησιμοποίηση ενός software προγράμματος για έχουμε ήχο (clean ή distorted).

Σήμερα, θα παραμείνουμε στα βασικά χρησιμοποιώντας την προεγκατεστημένη εφαρμογή του υπολογιστή μας GarageBand. Το GarageBand είναι ιδιαίτερα απλό στη χρήση χωρίς, όμως, να υστερεί σε δυνατότητες. Κάθε άλλο. Ωστόσο, δεν μπορώ να μείνω ικανοποιημένος από τις εξομοιώσεις που προσφέρει. Ευτυχώς για μας, όμως, μπορούμε με διάφορα plugins (AU) να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη. Δυστυχώς, το GarageBand δεν υποστηρίζει VST plugins αλλά αν πραγματικά βασίζεστε σε κάποιο τέτοιο μπορείτε να βρείτε VST-to-AU converters στο Internet.

Τα plugins αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από εξομοιώσεις ενισχυτών μέχρι cab impulses και effects. Τα plugins είναι ουσιαστικά αρχεία που αποθηκεύονται στο [HardDrive]/Library/Audio/Plug-Ins/Components. Οπότε εάν κατεβάσετε κάποιο plugin -μπορείτε να βρείτε αμέτρητα στο διαδίκτυο- απλώς το σέρνετε στην συγκεκριμένη τοποθεσία για να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Το GarageBand διαθέτει ήδη κάποια plugins προ-εγκατεστημένα -όπως Noise Gate και Compressor- αλλά για το συγκεκριμένο άρθρο θα χρησιμοποιήσω το plugin της StudioDevil που προσφέρει εξομοιώσεις ενισχυτών. Μπορείτε να το αγοράσετε και να το εγκαταστήσετε εδώ (με demo έκδοση).

Σημείωση: με την εγκατάσταση το plugin αποθηκεύεται απευθείας στην φάκελο ‘Components’, οπότε δεν χρειάζεται να μετακινήσετε τίποτα εσείς.

Αφού συνδέσουμε, λοιπόν, την κιθάρα στον υπολογιστή ανοίγουμε το GarageBand και επιλέγουμε ως νέο project το ‘Acoustic Instrument’ αφού θα χρησιμοποιήσουμε δικιά μας εξομοίωση ενισχυτή.

GarageBand pluginΔίνουμε την ονομασία που θέλουμε και την τοποθεσία αποθήκευσης. Σε αυτό το σημείο δεν μας ενδιαφέρουν οι χρόνοι και tempo.

GarageBand pluginTo περιβάλλον, λοιπόν, είναι αυτό:

GarageBand Interface

κλικ για μεγέθυνση

Πριν προχωρήσουμε πατάμε cmd+, για να σιγουρευτούμε ότι έχουμε επιλέξει την σωστή Audio είσοδο στο GarageBand. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, έχω συνδέσει την κιθάρα με το Apogee JAM, οπότε επιλέγω το ‘Jam’

Jam

Επίσης, καλό θα ήταν να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Monitor για να μπορούμε να ακούμε αυτά που παίζουμε.

MonitorΤώρα, τα plugins μπορούμε να τα βρούμε στην καρτέλα ‘Edit’ στο δεξί μέρος της οθόνης, δίπλα στο ‘Browse’. Αν γενικά δεν σας εμφανίζεται η δεξιά καρτέλα στο GarageBand κάντε διπλό κλικ στο track σας.

GarageBand TrackΟπτικά τα πράγματα είναι απλά: Έχουμε το όνομα του εφέ (πχ, ‘Compressor’) και από κάτω τη λειτουργία του (πχ ‘Manual’) που μπορούμε να αλλάξουμε με κλικ. Αριστερά έχουμε την εικόνα που αν κάνουμε κλικ μπορούμε να επεξεργαστούμε όπως θέλουμε το εφέ. Ακόμα πιο αριστερά έχουμε ένα τετράγωνο πλαίσιο που αν φωτιστεί μας ενημερώνει ότι το εφέ είναι ενεργοποιημένο. Και τέλος έχουμε τις τρεις τελίτσες  με τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε τη σειρά των εφέ.

Πατάμε, λοιπόν, τώρα σε ένα κενό πλαίσιο για να προσθέσουμε το StudioDevil εφέ μας για να έχουμε εξομοίωση ήχου.

StudioDevil

Το αποτέλεσμα:

Αποτελέσματα GarageBandΚάνοντας, λοιπόν, τώρα κλικ πάνω στην εικόνα εμφανίζεται το περιβάλλον του εφέ στο οποίο μπορούμε να κάνουμε τις ρυθμίσεις μας για να επιτύχουμε την εξομοίωση του ήχου μας.

Αποτελέσματα GarageBand

Κατά γενική ομολογία οι εξομοιώσεις του StudioDevil είναι αρκετά καλύτερες από αυτές που προσφέρει από μόνο του το GarageBand και γι’ αυτό το συνιστώ. Είναι ένας καλός τρόπος να «επιστρέψετε» στο GarageBand εάν δεν είχατε μείνει ικανοποιημένοι από αυτά που προσφέρει η εφαρμογή σε επίπεδο εξομοιώσεων. Προφανώς, μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα παρόμοια εφέ της αγοράς για να βρείτε τον ήχο που σας ταιριάζει.

I M P U L S E S

Αναφέρθηκα αρχικά στα impulses, μια σπουδαία τεχνολογία που έκανε την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια και είναι αρκετά χρήσιμη λύνοντας τα χέρια σε αρκετές περιπτώσεις.. Tα impulses είναι αρχεία .wav τα οποία μπορείτε να εισάγετε στα προγράμματα σας (GarageBand κτλπ) που εξομοιώνουν ουσιαστικά καμπίνες ενισχυτών. Τα impulses χρησιμοποιούνται μόνο σε προγράμματα στον υπολογιστή χωρίς να υπάρχει ανάγκη να φορτώσετε εξομοίωση καμπίνας από την πεταλιέρα σας ή κάτι άλλο.

Το GarageBand, δυστυχώς, δεν υποστηρίζει impulses από μόνο του αλλά είναι ένας περιορισμός που ξεπερνιέται εύκολα. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το LAConvoler, να το φορτώσετε στον φάκελο ‘Components’ και να το ανοίξετε στο GarageBand σαν plugin όπως αναφέραμε παραπάνω. Το αποτέλεσμα:

ImpulsesΈχετε δύο κανάλια (αριστερά και δεξιά) που θα πρέπει να φορτώσετε με impulses από το ‘Choose’ κάτω αριστερά. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετά impulses και να πειραματιστείτε με διάφορους συνδυασμούς. Αρκετά γνωστά impulses είναι αυτά και αυτά.

Ελπίζω το σημερινό άρθρο να βοήθησε πολύ αρκετούς από εσάς ώστε να μπορέσετε να αξιοποιήσετε λίγο περισσότερο τις δυνατότητες του GarageBand. Μπορείτε ελεύθερα να παρουσιάσετε τα δικά σας tips στα σχόλια παρακάτω.

Harry Souris

macuser_icon