up_icon
General

H Google σταματά την υποστήριξη του H.264 στον Chrome

12 Ιανουαρίου 2011 Harry Souris

H Google σταματά την υποστήριξη του H.264 στον Chrome

H Google ανακοίνωσε σήμερα ακόμη μια τολμηρή κίνηση για το μέλλον του web για την προώθηση του δικού της προτύπου WebM και την ταυτόχρονη εξάλειψη της κωδικοποίησης H.264 από τον Chrome.

Η Google στους προσεχείς μήνες θα σταματήσει να υποστηρίζει στον Chrome browser βίντεο κωδικοποιημένα με το H.264 για να υποστηρίξει την “ανοιχτή καινοτομία” του δικού της WebM VP8 φορμάτ και του Ogg Theora. To πρόβλημα; Η συντριπτική πλειοψηφία των βίντεο στο διαδίκτυο είναι κωδικοποιημένα με H.264 και μια τέτοια κίνηση απαιτεί από τους παρόχους περιεχομένου ριζική ανανέωση.

Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα την υποκρισία της Google:

Στο σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει η εταιρεία: “We expect even more rapid innovation in the web media platform in the coming year and are focusing our investments in those technologies that are developed and licensed based on open web principles

Με βάση αυτό το σκεπτικό η Google θα αλλάξει το HTML5 <video> tag στον Chrome για να υποστηρίξει το WebM και Theora format ενώ παράλληλα θα σταματήσει την υποστήριξη του δημοφιλούς και ευρέως χρησιμοποιούμενου H.264

Η ειρωνεία και η υποκρισία έγκειται στο γεγονός ότι ενώ η Google δηλώνει υπέρμαχος της “ανοιχτής καινοτομίας” αποφασίζει να σιωπήσει όσον αφορά το flash (που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Adobe) και την υποστήριξή του με την ενσωμάτωση δικής της έκδοσης στον Chrome browser. H Google έχει αποδείξει πολλάκις ότι δεν είναι τόσο “ανοιχτή” όσο ισχυρίζεται αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Το codec MPEG 4 H.264 χρησιμοποιείται εμπορικά από πολλές εταιρείες χωρίς royalty fees και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για απεριόριστο καιρό ακόμα σύμφωνα με δηλώσεις της MPEG Licensing Authority.

Αντιθέτως, το WebM της Google προσφέρει χαμηλότερη ποιότητα και απόδοση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραβίασης πατεντών που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στην ανάγκη παροχής royalty fees καταργώντας ουσιαστικά την δωρεάν διάθεσή του και καταστρέφοντας τις προθέσεις της Google. Αν μη τι άλλο, εφόσον εκκρεμούν τέτοιες διαμάχες θα έπρεπε να τηρηθούν οι ανάλογες αποστάσεις από μια τέτοια ανακοίνωση.

Επίσης,  το WebM δεν υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή στον hardware τομέα από καμία mobile συσκευή (iPhone, iPad κτλπ) προξενώντας δύο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι αναγκαστικά θα πρέπει η κωδικοποίηση αυτού του βίντεο να γίνει αποκλειστικά μέσω software κάτι που θα έχει σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα και στη μπαταρία ζωής των συσκευών και το δεύτερο είναι ότι εξαιτίας αυτού του επιπρόσθετου προβλήματος και της ήδη υπάρχουσας μεγάλης βάσης χρηστών λίγοι είναι αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία υποστήριξης αυτού του codec αφήνοντας έτσι στην απ’έξω εκατομμύρια χρήστες. Για παράδειγμα η Apple έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει το WebM και κατά συνέπεια 100 εκατομμύρια χρήστες iPhone, iPad και iPod touch μένουν στην απ’έξω.

Ακόμα και στο YouTube της Google χρησιμοποιείται το H.264. Εάν υποθέσουμε ότι ολόκληρο το περιεχόμενο του YouTube που αποτελεί μεγάλο ποσοστό βίντεο παγκοσμίως μετατραπεί σε WebM, τότε η δυνατότητα H.264 τί θα απογίνει; Θα συνεχίσει να υποστηρίζεται ή όχι; Όλες οι συσκευές σήμερα που δίνουν πρόσβαση στο YouTube μέσω H.264 (μαζί και οι συσκευές της Apple) πώς θα ανταποκριθούν; Μήπως είναι μια κίνηση προώθησης νέων συσκευών Android με αποκλειστική δυνατότητα προβολής WebM βίντεο στο YouTube;

Η απόφαση αυτή της Google να απορρίψει το H.264 σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο στις προτιμήσεις χρηστών browser ίσως γυρίσει μπούμερανγκ αφού εφόσον δεν θα υπάρξει ανταπόκριση (τουλάχιστον τον πρώτο καιρό) αυτοί οι χρήστες θα προτιμήσουν άλλες λύσεις. Aυτό συνέβη και στον Firefox όταν η Mozilla αποφάσισε πρώτη να μην υποστηρίξει το H.264 αναγκάζοντας τους χρήστες να εγκαταστήσουν χειροκίνητα τα απαραίτητα codecs. Φυσικά, οι περισσότεροι απλώς στράφηκαν σε άλλους browsers.

Το πρόβλημα υφίσταται και για τους παρόχους βίντεο περιεχομένου στο διαδίκτυο αφού το WebM και το Theora είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν χρησιμοποιούνται ευρέως σε επαγγελματικές σουίτες (Final Cut Pro κτλπ). Η αρνητική συνέπεια αυτής της έλλειψης είναι ότι οι πάροχοι θα προτιμήσουν να “γυρίσουν” σε flash βίντεο στις ιστοσελίδες τους αντί να ξεκινήσουν από το μηδέν και πάλι. Η τάση αυτή ίσως επιταχυνθεί εάν η Google αποσύρει την υποστήριξη του H.264 και από το Android και επερχόμενο Chromium OS, όπως είναι το αναμενόμενο πλέον.

Ας ελπίσουμε ότι η Google θα αλλάξει γνώμη και θα καταλάβει ότι κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι και οι χρήστες θα καταλάβουν την υποκριτική συμπεριφορά της Google και θα στραφούν προς άλλες λύσεις.

Harry Souris

macuser_icon