up_icon
Mac Mac Pro Top Featured

H επόμενη γενιά του Mac Pro είναι εδώ!

10 Ιουνίου 2013 Harry Souris

H επόμενη γενιά του Mac Pro είναι εδώ!

Mac Pro

Η έκπληξη, ίσως, της βραδιάς του WWDC 2013 ήταν μια μικρή ματιά στην επερχόμενη αναβάθμιση του Mac Pro για επαγγελματίες με έναν εντελώς νέο καινοτόμο σχεδιασμό που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά η Apple. “Can’t innovate, my ass” δήλωσε επί σκηνής ο Phil Sciller και τείνουμε να συμφωνήσουμε!

Tο νέο Mac Pro διαθέτει διπλή μονάδα επεξεργασίας γραφικών AMD FirePro τελευταίας τεχνολογίας με VRAM έως και 6GB, χώρο αποθήκευσης flash με PCI Express (έως και 2,5 φορές ταχύτερο από τον πιο γρήγορο δίσκο στερεάς κατάστασης SATA και έως και 10 φορές ταχύτερο από ένα σκληρό δίσκο SATA 7200-rpm), Thunderbolt 2 υψηλής απόδοσης, επεξεργαστές Xeon νέας γενιάς, μνήμη απαράμιλλης ταχύτητας και υποστήριξη βίντεο με ανάλυση 4K. Με διαμορφώσεις που προσφέρουν επεξεργαστική ισχύ έως και 12 πυρήνων, εύρος ζώνης με τεχνολογία PCI Express gen 3 έως και 40GB/s και οδηγίες κινητής υποδιαστολής με εύρος 256-bit, η ταχύτητα δεν θα είναι ποτέ πρόβλημα!

mac_pro_2013_2To Mac Pro περιλαμβάνει τετρακάναλo ελεγκτή μνήμης DDR3 που λειτουργεί στα 1866MHz εύρος ζώνης μνήμης έως και τα 60 GB/s και επειδή είναι ECC μνήμη οι εργασίες rendering, οι εξαγωγές βίντεο ή οι προσομοιώσεις δεν διακόπτονται από παροδικά σφάλματα μνήμης.

mac_pro_2013_3

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το σύστημα ψύξης της συσκευής. Αντί να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές μονάδες απαγωγής θερμότητας και ανεμιστήρες για την ψύξη του επεξεργαστή και των καρτών γραφικών όλα είναι κατασκευασμένα γύρω από ένα μοναδικό περίβλημα αλουμινίου, σε εξωθημένη μορφή, σχεδιασμένο για να μεγιστοποιεί τη ροή του αέρα και τη θερμοχωρητικότητα. Είναι αποτελεσματικό, γιατί διοχετεύει τη θερμότητα μακριά από τις μονάδες CPU και GPU και την κατανέμει ομοιόμορφα σε όλο τον πυρήνα. Έτσι, όταν ένας επεξεργαστής δεν δουλεύει τόσο εντατικά όσο οι άλλοι, η πλεονάζουσα θερμοχωρητικότητα μοιράζεται και στους υπόλοιπους.

mac_pro_2013_4Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένας μοναδικός ενιαίος μεγάλος ανεμιστήρας στο κέντρο της συσκευής που τραβάει τον αέρα προς τα επάνω, μέσω ενός αεραγωγού που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Καθώς ο αέρας διαπερνάει κάθετα το κέντρο της συσκευής, απορροφάει τη θερμότητα και τη μεταφέρει προς τα πάνω. Ο ιδανικός αριθμός των πτερυγίων, το μέγεθός τους, η μεταξύ τους απόσταση καθώς και το σχήμα τους λειτουργούν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αθόρυβη λειτουργία. Ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, την αντίσταση του αέρα σε όλο το σύστημα σχεδιάστηκε ο ανεμιστήρας με πτερύγια κεκλιμένα προς τα πίσω, ο οποίος διαγράφει λιγότερες περιστροφές το λεπτό και τραβάει αέρα πιο αποδοτικά, ενώ περιστρέφεται κάνοντας πολύ λιγότερο θόρυβο.

mac_pro_2013_5Με αυτό το Mac Pro η Apple σκέφτηκε το μέλλον προσφέροντας ένα τεράστιο εύρος επεκτασιμότητας. Η τεχνολογία Thunderbolt είναι η ταχύτερη, πιο ευέλικτη τεχνολογία I/O που υπάρχει εξασφαλίζοντας διπλάσια ταχύτητα μεταφοράς, παρέχοντας σε κάθε εξωτερική συσκευή, εύρος ζώνης έως και 20 Gb/s. Μπορείτε να συνδέετε χώρους αποθήκευσης απίστευτης χωρητικότητας, υποδοχή επέκτασης PCI για εξωτερικές οθόνες τελευταίας τεχνολογίας, όπως οθόνες υπολογιστή με ανάλυση 4K και περιφερειακές συσκευές με δυνατότητα παρακολούθησης της μετάδοσης σε ανάλυση 4K. Και αφού κάθε θύρα Thunderbolt 2 επιτρέπει την αλυσιδωτή σύνδεση έως και έξι περιφερειακών συσκευών, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνδέσετε έως και 36 εξωτερικές συσκευές και αυτό, μέσω Thunderbolt μόνο. Θα βρείτε, φυσικά, τεχνολογίες όπως 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, USB 3.0, Gigabit Ethernet, HDMI 1.4 κτλπ.

Οι δυνατότητες επέκτασης όμως του υπολογιστή δεν περιορίζονται στα είδη των περιφερειακών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Καθώς περιστρέφετε το Mac Pro για να συνδέσετε μια συσκευή, αντιλαμβάνεται την κίνηση και αυτόματα φωτίζει τα βύσματα I/O. Έτσι, μπορείτε εύκολα να δείτε τις θύρες που χρειάζεστε, τη στιγμή που τις χρειάζεστε.

Όλα αυτά, βέβαια, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του μεγέθους της συσκευής. Πόσο; Μιλάμε για 25.1 εκατοστά ύψους και διάμετρο 16.8 εκατοστά. Θα συναρμολογείται, τέλος, στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας εξαρτήματα υψηλής ακρίβειας από διάφορες πολιτείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυκλοφορία του Mac Pro είναι προγραμματισμένη για μέσα στο 2013 αλλά δεν διαθέτουμε πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία αλλά ούτε και για την τιμή.

Harry Souris

macuser_icon