up_icon
Applications OS X

OS X Mountain Lion: Έρχεται τον Ιούλιο στα $19.99

11 Ιουνίου 2012 Harry Souris

OS X Mountain Lion: Έρχεται τον Ιούλιο στα $19.99

Κατά τη διάρκεια του keynote για το WWDC 2012 η Apple αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα χαρακτηριστικά της επερχόμενης μεγάλης αναβάθμισης του Mountain Lion, η οποία θα γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό σε περίπου ένα μήνα στην τιμή των $19.99

Εκτός από τα χαρακτηριστικά που έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν (και μπορείτε να διαβάσετε ξανά παρακάτω) η Apple ανακοίνωσε ότι το Dictation που γνωρίζουμε από το iOS θα είναι διαθέσιμο στο Mountain Lion, ενσωματωμένο στο ίδιο το σύστημα μαζί με μια νέα λειτουργία γνωστοποιήσεων σε στιλ Growl.

Ακόμα ο νέος Safari θα διαθέτει την πιο γρήγορη μηχανή JavaScript από όλους τους ανταγωνιστικούς browsers με unified smart search field, όπως ο Chrome και iCloud Tabs για τον ασύρματο συγχρονισμό των ανοιχτών σελίδων σας με το iOS. Ανακοινώθηκε, ακόμα, και το νέο χαρακτηριστικό TabView που είναι ουσιαστικά η εμφάνιση των tabs σε μορφή cover flow, όπως στον Mobile Safari.

Άλλη μια νέα λειτουργία που παρουσιάζει η Apple αφορά το Power Nap, με την οποία ο υπολογιστής σας αναβαθμίζει αυτόματα εφαρμογές και κάνει backup χωρίς να του το πείτε εσείς. Λειτουργεί με το MacBook Air δεύτερης γενιάς και το νέο MacBook Pro με τη Retina οθόνη.

Επίσης, υποστήριξη Facebook:

Γενικές απαιτήσεις συστήματος και υποστηριζόμενες συσκευές:

  • OS X 10.6.8 ή νεότερο
  • 2GB μνήμης RAM
  • 8GB ελεύθερου χώρου
  • iMac (mid 2007 ή νεότερο)
  • MacBook (late 2008 aluminum ή νεότερο)
  • MacBook Pro (mid/late 2007 ή νεότερο)
  • MacBook Air (late 2008 ή νεότερο)
  • Mac mini (early 2009 ή νεότερο)
  • Mac Pro (early 2008 ή νεότερο)

 

Messages

Τέλος στο iChat με το Mountain Lion αφού θα έχουμε πλέον το Messages για Mac. Όπως αναμενόταν με το Messages θα μπορεί κανείς να συνομιλεί με άλλους χρήστες Mac ή iPhone και iPad μόνο με το Apple ID ή τηλεφωνικό αριθμό. Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακόμα τις υπηρεσίες του iChat όπως AIM, Yahoo, Google Talk και Jabber χωρίς πρόβλημα.

Με το Messages θα έχετε όλες τις συζητήσεις σας σε απόλυτο συγχρονισμό σε Mac, iPhone, iPad και iPod touch.

Μάλιστα, γιατί να περιμένετε μέχρι το καλοκαίρι και το Mountain Lion; Κατεβάστε τώρα το Messages Beta για το Lion (θα αντικαταστήσει το iChat) και δοκιμάστε την νέα υπηρεσία.

iCloud

To iCloud πλέον είναι ενσωματωμένο πλήρως στο λειτουργικό. Από την πρώτη στιγμή που θα εγκαταστήσετε το Mountain Lion το iCloud βρίσκεται εκεί για να συγχρονίσει τα e-mail, ημερολόγια, επαφές, έγγραφα κτλπ με όλες σας τις συσκευές.

Περισσότερα για το iCloud μπορείτε να μάθετε στα αναλυτικά άρθρα του MacUser.gr εδώ.

Reminders

To Reminders του iOS 5 έρχεται στο Mac! Οτιδήποτε και αν έχετε να κάνετε μπορείτε να το εισάγετε στο Reminders για το θυμηθείτε. Το Reminders για Mac υποστηρίζει λίστες για να προσθέτετε αντικείμενα σε αυτές καθώς και due dates για να σας έρχονται ειδοποιήσεις.

Χάριν στο iCloud τα αντικείμενα που έχετε στο iPhone σας είναι πάντα συγχρονισμένα με το Reminders για Mac.

Notes

Έχετε κάποια ιδέα και θέλετε να την γράψετε κάπου πρόχειρα για να μην την ξεχάσετε; Το Mountain Lion παρουσιάζει το Notes, μια νέα εφαρμογή στα πρότυπα των Σημείωσεων του iOS. Μπορείτε να προσθέσετε και να διαγράψετε σημειώσεις πολύ εύκολα αλλά και να τις μοιραστείτε με φίλους ή συναδέλφους μέσω του Mail ή Messages.

Και πάλι, χάριν στο iCloud οι σημειώσεις σας είναι συγχρονισμένες σε όλες σας τις OS X και iOS συσκευές.

Notification Center

Mountain Lion Notification Center 2

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του iOS 5 έρχεται στο Mac. Με το Notification Center θα έχετε όλες σας τις ειδοποιήσεις σας -είτε αυτές αφορούν νέα e-mail, νέα μηνύματα, friend requests, ειδοποιήσεις ημερολογίου κτλπ- συγκεντρωμένες στο Notification Center.

Οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται ως banners στην επιφάνεια εργασίας σας διακριτικά χωρίς να ενοχλούν την δουλειά σας. Κάντε swipe αριστερά και θα δείτε τις ειδοποιήσεις σας σε μια απλή και τακτοποιημένη λίστα.

Share Sheets


Θα βρείτε το νέο Share κουμπί σε πολλές από τις εφαρμογές του Mountain Lion. Πρόκειται για έναν νέο τρόπο να μοιραστείτε links, φωτογραφίες, βίντεο κτλπ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Twitter


To Twitter είναι πλέον ενσωματωμένο σε ολόκληρο το Mountain Lion. Μπορείτε να στείλετε ένα tweet από οπουδήποτε και αν είστε χωρίς να χρειάζεται να αφήσετε την εφαρμογή στην οποία βρίσκεστε.

Μοιραστείτε links και φωτογραφίες από τον Safari, iPhoto ή Photo Booth με το νέο Tweet Sheet. Προσθέστε σχόλια και τοποθεσία στα tweets σας και μόλις λάβετε κάποιο mention ή DM θα λάβετε ειδοποίηση εκεί ακριβώς που είστε.

Game Center

Το Mac πλέον λαμβάνει υποστήριξη για το Game Center του iOS 5. Θα μπορείτε να έχετε τα ίδια πλεονεκτήματα που έχετε και στο iOS μπροστά στον υπολογιστή σας. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό και ξεκινήστε multiplayer παιχνίδια. Δείτε τις επιδόσεις σας στα leaderboards και αναμετρηθείτε με παίχτες από όλο τον κόσμο.

AirPlay mirroring

Με το AirPlay mirroring μπορείτε να στείλετε οτιδήποτε βρίσκετε στην οθόνη του υπολογιστή σας στην τηλεόρασή σας μέσω του Apple TV. Απολαύστε άνετο σερφάρισμα ή προβολή βίντεο στον καναπέ σας. Πολύ σπουδαίο χαρακτηριστικό.

Gatekeeper


Το Gatekeeper στο Mountain Lion κάνει τον Mac σας πιο ασφαλή από ποτέ. Σας βοηθάει από το να κατεβάζετε περιεχόμενο χωρίς την έγκρισή σας και κακόβουλο υλικό. Υπάρχουν τρεις επιλογές ασφαλείας: μπορείτε να κατεβάζετε και να τρέχετε εφαρμογές από οπουδήποτε ή από το Mac App Store και λοιπές εφαρμογές με εγκεκριμένο Developer ID. Ή ακόμα ενεργοποιήστε την επιλογή για την δυνατότητα αγοράς εφαρμογών μόνο μέσω του Mac App Store.

 

Harry Souris

macuser_icon