up_icon
How-To Mac MacBook Pro

Thunderbolt: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

25 Φεβρουαρίου 2011 Harry Souris

Thunderbolt: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Thunderbolt αποτελεί μία νέα καινοτόμα τεχνολογία που λανσάρεται αποκλειστικά για πρώτη φορά στα νέα MacBook Pro που παρουσιάστηκαν χτες.

Παρακάτω θα δούμε λίγο καλύτερα προς τι όλος αυτός ο ντόρος μιας και η τεχνολογία αυτή αναμένεται να αρχίσει να ενσωματώνεται και από άλλους κατασκευαστές σε ένα περίπου χρόνο δίνοντας ένα σαφές προβάδισμα στην Apple.

Τι είναι το Thunderbolt;

Το Thunderbolt αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Apple και της Intel (θα το έχετε ακούσει ίσως με την κωδική ονομασία Light Peak) και είναι μια νέα τεχνολογία σύνδεσης περιφερειακών συσκευών που συνδυάζει δεδομένα, βίντεο, ήχο και ενέργεια σε μία μόνο σύνδεση. Το Thunderbolt βασίζεται στην αρχιτεκτονική των PCI Express και DisplayPort και επιτρέπει την υψηλής ταχύτητα σύνδεση με συσκευές όπως σκληροί δίσκοι κτλπ, μπορεί να μεταδώσει βίντεο HD μέσω του πρωτοκόλλου DisplayPort και προσφέρει ενέργεια μέχρι 10 Watts.

Ποια η διαφορά Light Peak – Thunderbolt;

Το Light Peak αποτελούσε την κωδική ονομασία κατά την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και το Thunderbolt την τελική ονομασία του προϊόντος. Ωστόσο, το Light Peak είναι σχεδιασμένο να επιτρέπει τη χρήση είτε ηλεκτρικών είτε οπτικών συνδέσεων ενώ το Thunderbolt χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρικό κύκλωμα που επιτρέπει στη θύρα τη μεταφορά ενέργειας. Επίσης, η υλοποίηση της Apple είναι και αρκετά πιο φθηνή και αναμένεται να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία της αγοράς.

Ποιος ο ρόλος του PCI Express;

Το PCI Express είναι μια αρχιτεκτονική που επιτρέπει υψηλές ταχύτητες και χρησιμοποιείται για τη σύνδεση πολλών εσωτερικών κομματιών του Mac μας, όπως του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών και του σκληρού δίσκου. Το PCI επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ αυτών των μερών σε μεγάλες ταχύτητες και επειδή το Thunderbolt βασίζεται πάνω στο PCI Express προσφέρει μια άμεση σύνδεση με το PCI Express bus.

Πόσο γρήγορο είναι;

Θεωρητικά είναι πάρα πολύ γρήγορο επιτρέποντας τη μεταφορά δεδομένων με ρυθμό 10Gigabits το δευτερόλεπτο από κάθε κανάλι (το Thunderbolt έχει δύο κανάλια). Επίσης, το Thunderbolt επιτρέπει την ταυτόχρονη μεταφορά και λήψη δεδομένων. Πρακτικά, η απόδοση αυτή ίσως να είναι μικρότερη (8Gbps) αλλά και πάλι οι ταχύτητες αυτές είναι αρκετές φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες των FireWire 800, USB 3.0 και eSATA.

Ποιό είναι το πλεονέκτημα του Thunderbolt έναντι των υπολοίπων συνδέσεων;

Η πρώτη απάντηση είναι η ταχύτητα που αναφέραμε προηγουμένως. Η δεύτερη αφορά το γεγονός ότι με ένα και μόνο καλώδιο μπορείς να συνδέσεις πολλές συσκευές. Θα πρέπει, βέβαια, και αυτές οι συσκευές να γίνουν διαθέσιμες στην αγορά.

Σε τι διαφέρει το Thunderbolt από το Apple Display Connector;

Mε το Thunderbolt παρόλο που είναι δυνατή η μεταφορά βίντεο, ήχου και δεδομένων, η ενέργεια που διαδίδεται δεν αρκεί για την τροφοδοσία μιας μεγάλης οθόνης. Αντίθετα, το Display Connector μπορεί να τροφοδοτήσει μέχρι και 100Watt μαζί με βίντεο, ήχο και USB σήματα. Aπό την άλλη, βέβαια, το Display Connector απαιτεί μια ειδική και ακριβή κάρτα βίντεο ενώ το Thunderbolt χρησιμοποιεί το πρότυπο Mini DisplayPort.

Τι φυσική υποδοχή χρησιμοποιεί το Thunderbolt;

To Thunderbolt χρησιμοποιεί την ίδια υποδοχή με αυτή του Mini DisplayPort που υπάρχουν στα Mac τελευταίων γενιών. Μάλιστα, στα νέα μοντέλα MacBook Pro 2011 δεν υπάρχει ξεχωριστή θύρα για το Mini DisplayPort αλλά μόνο μία για το Thunderbolt.

Πώς συνδέω την οθόνη μου εφόσον δεν υπάρχει Mini DisplayPort;

Με το Thunderbolt, αφού είναι δυνατή η μεταφορά δεδομένων και βίντεο DisplayPort. Mπορείτε, συνεπώς, να συνδέσετε την οθόνη σας μέσω Mini DisplayPort απευθείας στο Thunderbolt ή μπορείτε να το συνδέσετε με «αλυσίδα» μέσω άλλων Thunderbolt συσκευών.

thunderbolt display

Πώς συγκρίνεται η ποιότητα βίντεο και ήχου με αυτή του DisplayPort;

To Thunderbolt περιλαμβάνει και DisplayPort και PCI Express. Αυτό σημαίνει ότι το Thunderbolt μπορεί να χειριστεί τον ίδιο τύπο βίντεο και ήχου με το DisplayPort. Όσον αφορά το βίντεο αυτό που σε περιορίζει ουσιαστικά είναι η κάρτα γραφικών. Για παράδειγμα, τα νέα MacBook υποστηρίζουν εξωτερική ανάλυση οθόνης μέχρι 2560×1600 pixels σε mirroring ή dual-display.

Υποστηρίζει το Thunderbolt τα προηγούμενα USB και FireWire;

Με τον καιρό θα κυκλοφορήσουν στην αγορά αντάπτορες που θα επιτρέπουν τη σύνδεση USB, FireWire 400/800 θυρών με θύρες Thunderbolt. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι συσκευές θα γίνουν πιο γρήγορες εξαιτίας αυτής της σύνδεσης.

Πόσες συσκευές μπορώ να συνδέσω σε μία θύρα Thunderbolt; Επηρεάζει αυτό την απόδοσή τους;

Μπορείτε να συνδέσετε μέχρι και 6 συσκευές σε μια θύρα Thunderbolt σε «αλυσίδα». Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει κάθε μία από αυτές τις συσκευές να έχει δύο θύρες Thunderbolt (για την είσοδο της προηγούμενης συσκευής στην αλυσίδα και την έξοδο για την επόμενη)

Αλλά δεν πρέπει να ανησυχείτε για την απόδοση αυτών των συσκευών. Το Thunderbolt είναι σχεδιασμένο να αντέχει τόσες συσκευές χωρίς μείωση της απόδοσης. Ωστόσο, εάν συνδέσετε σε μια τέτοια αλυσίδα μια μη-Thunderbolt συσκευή θα επηρεάσει πιθανόν και την απόδοση των υπολοίπων συσκευών (ανάλογα με τη θέση μιας τέτοιας συσκευής στην αλυσίδα -πρώτη, στη μέση, στο τέλος). Είναι πιθανόν, όμως, να δούμε μελλοντικά ειδικούς αντάπτορες που θα είναι σχεδιασμένοι να διατηρούν την απόδοση μιας αλυσίδας σε συσκευές που δεν είναι συμβατές.

Είναι δυνατή η εκκίνηση λειτουργικού από δίσκο Thunderbolt;

Λογικά ναι, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο ακόμα.

Υποστηρίζει το Thunderbolt τα Target Disk Mode και Migration Assistant;

Στα νέα MacBook Pro μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Target Disk Mode σε μια σύνδεση υπολογιστή-με-υπολογιστή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το Migration Assistant δεν υποστηρίζει συνδέσεις Thunderbolt.

Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα Mac;

Η Apple θέλει να επενδύσει στο Thunderbolt και μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλες οι υπόλοιπες σειρές (MacBook, iMac, MacBook Air) θα λάβουν τέτοια υποστήριξη. Βέβαια, για να δούμε ολική αντικατάσταση των FireWire και USB με τo Thunderbolt θα περάσει σίγουρα αρκετός καιρός.

Τι θα γίνει με τις iOS συσκευές;

Tωρινά δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση του Thunderbolt στις iOS συσκευές αφού δεν έχουν την αρχιτεκτονική PCI Express. Επίσης, δεν υπάρχει και κάποιος ιδιαίτερος λόγος αφού η θύρα dock-connector δεν υστερεί σε κάτι. Υπάρχει περίπτωση, βέβαια, να κυκλοφορήσει κάποιος αντάπτορας Thunderbolt-to-dock-connector για συγχρονισμό και φόρτιση.

[via]

Harry Souris

macuser_icon