up_icon
General

O Tim Cook μιλάει για όλα στο D10: Facebook, Siri, iTV, Steve Jobs…

30 Μαΐου 2012 Harry Souris

O Tim Cook μιλάει για όλα στο D10: Facebook, Siri, iTV, Steve Jobs…

tim cook

Ο Tim Cook παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος στο συνέδριο D10 του All Things D με τους Walt Mossberg και Kara Swisher χθες το βράδυ απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις αποκαλύπτοντας μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την Apple και το μέλλον της. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Facebook, Siri & Ping

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Facebook o Tim Cook ανέφερε ότι επιθυμεί ο κάθε χρήστης iOS συσκευής να διαθέτει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο Facebook. «Μείνετε συντονισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά υποδηλώνοντας ότι η ενσωμάτωση του iOS με το Facebook, όπως έγινε με το Twitter είναι πλέον θέμα χρόνου. Ανέφερε, τέλος, ότι η Apple ποτέ δεν έδειξε ενδιαφέρον στην εξαγορά του Instagram.

Όσον αφορά το Siri, τον προσωπικό βοηθό που βρίσκεται αποκλειστικά στο iPhone 4S ανέφερε ότι ετοιμάζονται πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά μέσα στους επόμενους μήνες. «Έχουμε μερικές cool ιδέες για τις δυνατότητες του Siri. Ετοιμάζουμε πολλά πάνω σε αυτό το θέμα και είμαστε ευτυχείς με αυτά».

Σχετικά με το Ping ο Cook αναγνώρισε την αποτυχία του και δήλωσε ότι μπορεί και να τερματιστεί η λειτουργία του στο μέλλον αφού οι καταναλωτές δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό.

Παιχνιδομηχανή

Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουν υπάρξει διάφορες φήμες κατά καιρούς αφορά τις παιχνιδοκονσόλες. Ο Tim Cook απαντώντας σε ερώτηση του Topolsky (The Verge) δήλωσε τα εξής: «Οι άνθρωποι παίζουν περισσότερο πλέον σε φορητές συσκευές. Εκεί που μπορεί να πάμε στο μέλλον, θα δούμε. Οι καταναλωτές λατρεύουν τα παιχνίδια. Δεν μας ενδιαφέρουν οι παιχνιδοκονσόλες με την παραδοσιακή έννοια. Αλλά η Apple είναι μεγάλη δύναμη σήμερα και τα πράγματα στο μέλλον θα πάνε προς το καλύτερο».

Σε ερώτηση για το αν η εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον να φέρει τα παιχνίδια στην τηλεόραση ο Cook απάντησε ότι «θα ήταν ενδιαφέρον».

iTV

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Tim Cook ρωτήθηκε και για την πολυφημολογούμενη iTV, το σετ τηλεόρασης που κατά πολλούς ετοιμάζει η Apple. Αναφέρθηκε αρχικά στην σχετική επιτυχία του “μικρού” Apple TV με 2.7 εκατομμύρια πωλήσεις τους πρώτους 6 μήνες του 2012 και σημείωσε την υψηλή ικανοποίηση των καταναλωτών με τη συγκεκριμένη συσκευή.

«Θα συνεχίσουμε να τραβάμε το σχοινί και θα δούμε που θα μας βγάλει», ανέφερε ο Cook. «Ολόκληρη η εμπειρία της τηλεόρασης είναι πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή. Θα δούμε τι θα κάνουμε. Προς το παρόν η συμμετοχή μας είναι στο Apple TV». Σε ευθεία ερώτηση του Mossberg για το αν η Apple κατασκευάζει τηλεόραση ο Cook απάντησε διπλωματικά ότι δεν μπορεί να απαντήσει την ερώτηση αυτή.

Αναφερόμενος γενικότερα σε νέες κατηγορίες προϊόντων ο Cook δήλωσε: «Κοιτάμε αυτό και αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να ελέγξουμε τη βασική τεχνολογία. Μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική συμβολή πέρα από αυτό που κάνουν άλλοι στον ίδιο τομέα; Μπορούμε να κάνουμε ένα προϊόν που θέλουν όλοι; Αυτά είναι τα πράγματα που ρωτάμε για μια νέα κατηγορία προϊόντων».

WWDC 2012

Όσον αφορά την επερχόμενη WWDC 2012 της 11ης Ιουνίου ο Cook και εδώ απέφυγε να απαντήσει στο τι θα δούμε από την Apple. Σημείωσε, βέβαια, ότι αυτό που θα δούμε θα μας αρέσει.

Στάθηκε, επίσης, και στο γεγονός της «ένωσης» tablet και PC υποστηρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι το tablet και το PC είναι δύο διαφορετικές συσκευές που δεν χρειάζεται να τα κάνουν όλες όλα. «Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να κάνεις ένα tablet αλλά η προσέγγιση της Apple δεν απαιτεί όλα αυτά. Δεν εφηύραμε την αγορά του tablet. Ήταν εκεί. Εφηύραμε το μοντέρνο tablet».

Επανέλαβε και πάλι την παρομοίωση της ένωσης tablet και PC με την ένωση τοστιέρας και ψυγείου που είχε αναφέρει και στο παρελθόν. Ανέφερε ότι παρόλο που το Windows 8 είναι ένα λειτουργικό «χωρίς συμβιβασμούς», όπως αναφέρει η Microsoft, ενώνοντας το tablet και το PC τότε «ούτε το PC είναι όσο καλό θα μπορούσε να είναι, ούτε και το tablet». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι τέτοιο προϊόν δεν θα παρουσίαζε ποτέ η Apple, πόσο μάλλον στη WWDC.

Μυστικότητα

O Cook αναφερόμενος στις αλλαγές που έχουν συμβεί μέσα στην Apple δήλωσε βασικά ότι η μυστικότητα στην εταιρεία θα διπλασιαστεί όσον αφορά τα προϊόντα της. «Δεν αστειεύομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη ξεκαθάρισε ότι θα είναι η πιο διαφανής εταιρεία όσον αφορά άλλα θέματα όπως την υπευθυνότητα των προμηθευτών.

Steve Jobs

O Cook ανέφερε ότι ο Jobs ήταν αυτός που του έμαθε ότι «η συγκέντρωση είναι κλειδί» και να μην αποδέχεται το καλό αλλά το καλύτερο. «Ο Steve μας έμαθε, επίσης, να κοιτάμε μπροστά και όχι στο παρελθόν. Όταν λέω ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν αναφέρομαι στην κουλτούρα στην Apple. Δεν αντιγράφεται. Δεν μπορείς να φέρεις συμβούλους και να το αντιγράφεις. Είναι στο DNA μας».

Ανέφερε ότι η συμβουλή του Jobs προς αυτόν ήταν να κάνει ότι είναι σωστό ως CEO και να μην προσπαθήσει να αντιγράψει τις αποφάσεις που θα έπαιρνε ο ίδιος.

 

Harry Souris

macuser_icon