Φόρους 13 δισ. ευρώ προς το ιρλανδικό δημόσιο καλείται να καταβάλλει η Apple

apple-store-logo-sign-2

Φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ καλείται να καταβάλλει στο ιρλανδικό δημόσιο η Apple, σύμφωνα με σημερινή απόφαση της Ε.Ε., η οποία κρίνει ως «παράνομη κρατική βοήθεια» τη φορολογική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του Δουβλίνου.

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία διήρκησε για περίπου τρία χρόνια, αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ Apple και Ιρλανδίας, η οποία διασφάλιζε πολύ χαμηλό φόρο στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη φορολογική συμφωνία παραβίαζε τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Tim Cook, εκτελεστικός διευθυντής της Apple, είχε χαρακτηρίσει την έρευνα ως «πολιτική» και είχε προαναγγείλει την προσφυγή του στα δικαστήρια.

Το ίδιο, πιθανώς, να πράξει και η Ιρλανδία, καθώς η απόφαση υπονομεύει τη στρατηγική των χαμηλών φορολογικών συντελεστών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι Βρυξέλλες ερευνούν παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται και με άλλες μεγάλες πολυεθνικές – όπως η Starbucks – οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν εγείρει την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν λόγο για συνειδητή στόχευση των αμερικανικών εταιρειών.

via naftemporiki.gr

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis