Πρόστιμο €1.1 δισ. στην Apple από τη γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού
up_icon
General

Πρόστιμο €1.1 δισ. στην Apple από τη γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού

16 Μαρτίου 2020 Elpidis Christos

Πρόστιμο €1.1 δισ. στην Apple από τη γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας (Autorité de la Concurrence) ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή προστίμου ύψους €1.1 δισ. στην Apple. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία κατηγορεί την Apple πως ήρθε σε συνεννόηση με δύο χονδρέμπορες της χώρας για το φιξάρισμα των τιμών και για να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ παράλληλα δεν επέτρεψε σε κανένα από τα καταστήματα λιανικής να μειώσουν τις τιμές στα προϊόντα της.

Η υπόθεση διερευνάται από τη γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού από το 2012 μετά από καταγγελία του μεταπωλητή eBizcuss.com, ο οποίος μάλιστα έχει σταματήσει πλέον τη λειτουργία του. Η Apple κατηγορείται για άδικη μεταχείριση των premium resellers (μεταπωλητές λιανικής) και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις περιόρισε τα αποθέματα τους σε σύγκριση με αυτά που υπήρχαν διαθέσιμα στα δικά της καταστήματα. Ουσιαστικά, η κατηγορία είναι ότι η Apple φρόντισε να μην υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα των προϊόντων της στους premium resellers, με σκοπό να ενισχυθούν οι πωλήσεις των Apple Stores.

Στην απάντηση της Apple στο πρόστιμο ύψους €1.1 δισ. γίνεται λόγος για απογοητευτική απόφαση που αφορά πρακτικές της περασμένης δεκαετίας και φυσικά σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση φιξαρίσματος τιμών και stock αφορά κυρίως τα iPad, ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο και στους δύο χονδρέμπορους Tech Data και Ingram Micro.

[via]

Elpidis Christos

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

macuser_icon